Bebek 0-2 Yaş, Bebek Sağlığı

Bebek Masajı Nasıl Yapılır?

Bebeğiniz doğduktan sonra çeşitli sebeplerle huzursuzlanabilir, kaygılanabilir, ağlayabilir. Bu durumlarda onu sakinleştirmenin birçok yolu vardır. Kucağınıza almak, emzirmek, sakin bir tonla kulağına güzel şeyler söylemek, bir ninni mırıldanmak gibi birçok seçenek aklınıza gelebilir. Bunların yanı sıra bebek masajı yapmak da minik yavrunuzu rahatlatmanın en iyi yollarından biridir. Tabii, bebeğiniz küçücük. Ona nasıl dokunacağınız konusunda endişelenebilirsiniz. İşe nerden başlayacağınız konusunda kararsız olabilirsiniz. Bebeklere masaj nasıl uygulanır, ne tür mesajlar yapılır, faydaları nelerdir diye merak ediyorsanız, yazımızla tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. 

Bebek Masajı Nasıl ve Neyle Yapılır? 

Bebek masajı; minik yavrunuzun gaz, uyku, kolik sancılar, dışkılama sorunu gibi sebeplere duyduğu rahatsızlıkları hafifletmeye yarayan bir yöntemdir. Bebek bakımı rutinlerinde sıklıkla uygulayabileceğiniz bu yöntem, minik yavrunuzla aranızdaki bağı da güçlendirmenize fayda sağlar. Bebeğinizin vücudunun çeşitli bölgelerine yumuşak ve narin hareketlerle uygulayabileceğiniz bebek masajını yapmak için çeşitli bebek kremleri,yağlar ve losyonlar kullanabilirsiniz. Konuya dair birinci ağızdan ve uygulamalı bilgiler edinmek isterseniz bebek masajı eğitimini de takip edebilirsiniz.  

Bebeğinizin vücudunun çeşitli bölgelerine nazikçe uygulayacağınız masaj, farklı şekillerde rahatlama sağlayabilir. Şimdi dilerseniz gelin, bölgesel olarak masaj türlerine değinelim ve “Bebek masajı nasıl yapılır?sorusuna cevap verelim:

  • Bebek karın masajı özellikle ilk aylarda gaz sancısı yaşayan bebekler için rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Kolik bebekler için uygulanan kolik bebek masajı da yine karın bölgesine yapılır. Bebek gaz masajı için minik yavrunuzun karnını dairesel hareketlerle sıvazlayın. Bacaklarını kaldırıp dizlerinden bükün. Nazikçe karnına doğru bastırın. Bebeğin gazı çıkmıyorsa bu uygulama fayda sağlayabilir. Kaka yapamayan bebeklere masaj yapılırken yine karın bölgesi üzerine sıvazlama yapılması yararlı olabilir. Bebeklerde gaz için masaj yağı kullanarak daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. 
  • Gazlı bebeklere masaj için öncelikle elinizi karın bölgesinin üzerine koyun. Avuç içinizle bebeğinizin karnını saat yönünde dairesel hareketlerle sıvazlayın. Yenidoğan bebek gaz masajı ile bebeğinizin gazını kolayca çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Yüz masajı yaparak bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. Parmaklarınızla alnına dokunun. Alnından şakaklara doğru ilerleyin. Nazik dokunuşlarla masaj yapın. Göz kapağı bölgesini şakaklara doğru, burun bölgesini ise yanak yönünde hafifçe bastırarak ovalayın. Ağız bölgesini kulaklara doğru, çene bölgesini ise kulak arkasına doğru ovalayarak rahatlatın.
  • Göğüs masajı için, göğüs ortasından koltuk altına, daha sonra ise omuza doğru ileri geri ve hafif hareketlerle sıvazlayarak masaj yapabilirsiniz.
  • El ve kol masajı için bebeğinizin kolunu kaldırıp koltuk altılarına masaj yapın. Omuzdan bileklere, bileklerden ise tekrar omuzlara doğru bebeğinizin kollarını ovun. Bebeğinizin bir kolunu avcunuza alın. Kolun iç kısmına doğru hafif dairesel hareketlerle masaj uygulayın. Bebeğinizin elini avcunuza alın ve her bir parmağını sırayla ovun. Aynı işlemi diğer ele de uygulayın.
  • Sırt masajı için bebeğinizi yüzüstü yatırın. Boyun bölgesinden kalçaya doğru nazikçe masaj yapın. Sırt bölgesine dairesel hareketler uygulayın.
  • Bacak masajı için bebeğinizin bacağını kaldırın. Önce bileklere daha sonra ise kalçaya doğru sıvazlayın. Bacağın iç kısmına doğru dairesel hareketlerle masaj yapın. Bebeğinizin ayağını tutun. Topuk kısmından parmaklara doğru ayak tabanını nazikçe ovun. Her bir ayak parmağına masaj yapın. Son olarak ayakların üst bölümüne bileklerden ayak parmaklarına doğru masaj uygulayın.
  • Bebek ayak masajı için minik yavrunuzun ayağını nazikçe kavrayın. Parmaklarınızla ayak tabanına dokunun, ovalayın.  

Bebek Masajının Faydaları Nelerdir? 

Özellikle yenidoğan döneminde gaz, bebeklerin sıklıkla rahatsızlık duyduğu sorunlardan biridir. Gaz, bebeğinizde hem sancıya hem de huzursuzluğa neden olabilir. Böyle anlarda özellikle de kolik bebeklerde masajın oldukça rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahip olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Masaj, sadece anlık rahatlama sağlamakla kalmaz anne bebek arasındaki sevgi ve güven bağının yerleşmesine de fayda sağlar. Şimdi dilerseniz gelin, saymakla bitmeyen bebek masajı faydalarını sıralayalım:

  • Yenidoğan bebek masajı, minik yavrunuzun sakinleşmesine ve uykuya kolay dalmasına yardımcı olur.
  • Tensel temas sayesinde aranızdaki bağın güçlenmesine destek olur.
  • Doğru bir şekilde uygulanan masaj, bebeğinizin sindirim sistemini rahatlatabilir. Gaz sancılarının hafiflemesine fayda sağlayabilir.
  • Masaj esnasında salgılanan hormonlar, stresinizin azalmasına yardımcı olabilir.
  • Yapacağınız masajla hem siz hem de bebeğiniz rahatlar. Böylece emzirme süreci de daha sağlıklı ve verimli hale gelebilir.
  • Bebeğinizle konuşarak yapacağınız masaj, dil ve beden farkındalığının gelişmesine destek olabilir.

Bebek Masajı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli? 

Masaja başlamadan önce ortamı bebeğinize uygun hale getirmeniz gerekir. Kullanacağınız malzemeler ve ortam sıcaklığı minik yavrunuzun konforu ve sağlığı için son derece önemli ayrıntılardır. Masaj öncesi ve esnasında dikkat etmeniz gerekenleri şöyle özetleyebiliriz:

  • Masaj yapacağınız ortam ısısı bebeğinizin üşütmemesi açısından oldukça önemlidir. Bunun için oda ısısı ortalama 24-26 derece olmalıdır. Ortamda herhangi bir hava akımının olmamasına dikkat edin. 
  • Masaj öncesi parmaklarınız ve bileklerinizde bulunan yüzük, saat, bileklik gibi takıları çıkarın. Teması halinde bebeğinizin narin cildini tahriş edebilir.
  • Tırnaklarınızın uzun olmamasına dikkat edin.
  • Bebeğinizin beden rahatlığı için yumuşak bir örtü, battaniye ya da ince bir minder kullanın. 
  • Masaj öncesi bebeğinizin bez bakımını yapın, altı temiz olmalı. Ellerinizi de temizce yıkamayı ihmal etmeyin.
  • Bebek masajı için kullanacağınız yağ ve losyonları kolayca ulaşabileceğiniz bir yere konumlandırın.
  • Yağ ve losyonları bebeğinizin tenine sürmeden önce kendi elinizde ısıtın.
  • Bebeğiniz doğduktan ne kadar sonra masaj yapmaya başlayabileceğiniz konusunda uzman hekiminizden bilgi almayı ihmal etmeyin.

Bebeklerde Hangi Masaj Ne Zaman Yapılmalı?

Masaj yapmak için doğru zamanı seçmek hem etkili sonuçlar elde etmek hem de bebeğinizi rahat ettirmek için önemlidir. Bunun için bebeğinizin aç olduğu ve yeni beslendiği anlarda masaj yapmaktan kaçının. İdeal bir masaj için beslenmeden sonra 45 dakika bekleyebilirsiniz. Özellikle karın bölgesine uygulanan masajlar ile yüzüstü yatışı gerektiren sırt masajında karında baskı oluşturacağı için bebeğinizin midesinin dolu olması sakıncalı olabilir. Kusma gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir. Bunun dışında yüz, kol, el ve ayak masajları için bebeğinizin uygun olduğu zamanları belirleyebilirsiniz. Özellikle uyku öncesi ve banyo sonrasında yapılan bebek uyku masajı ile bebeğinizin yatışmasını sağlayabilirsiniz.

Minik yavrunuzla her an olduğu gibi masaj anları da oldukça özel ve keyiflidir. Bebeğinizin narin tenine dokunmak aranızdaki bağı güçlendirirken onun rahatladığını görmek sizin için de adeta bir terapi gibi olacaktır. 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir