Bebek 0-2 Yaş, Yenidoğan Bebekler

Bebek Kundaklama Nasıl Yapılır? Kundaklamanın Bebek için Faydaları

Uzun soluklu hamilelik sürecinizin sonunda dünyalar tatlısı bebeğiniz artık kucağınızda. Şimdi en büyük amacınız onu beslemek ve sevgiyle uyutmak. Şimdiye dek yenidoğan bebeklerin günlerini çoğunlukla uyuyarak geçirdiğini öğrendiniz. Durum böyle olsa da minik bebeğiniz bazen huzursuzlanabilir, uykuya dalmakta güçlük çekebilir. Siz de kucağınızda bebeğiniz ağlarken telaşlanabilir, ne yapacağınız bilemeyebilirsiniz. Böyle anlarda bebeğinizi kucağınıza almak, emzirmek, pış pış sesleri ile sakinleşmesine yardımcı olmak dışında yapabileceğiniz bir şey daha var: Kundak yapmak. Şaşırdınız mı? Evet, bebek kundaklamak şimdiye kadar eleştirilen ve bebekte kalça çıkığına sebep olmasının anlaşılmasından sonra artık yapılmayan bir işlem haline gelmişti. Ancak son zamanlarda uygun şekilde yapılan bebek kundak uzmanlar tarafından kabul görüyor ve tavsiye ediliyor.

Bebek Kundaklama

Kundaklama Ne İşe Yarar? 

Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra gaz sancısı, kucağa alınma isteği, kolik sancılar, uyku sorunları gibi pek çok sebeple huzursuzluk yaşayabilir. Bu gibi durumlarda bebeği kundaklamak onun sakinleşmesine yardımcı olabilir. 9 ay boyunca karnınız bebeğiniz için en güvenilir ve tanıdık yerdi. 9 ayın sonunda kendisine tamamen yabancı olan, tamamen aydınlık ve uyaranlarla dolu bir dış dünyaya gözlerini açtı. İlk etapta bu durumu yadırgaması, ağlaması, huzursuz olması oldukça normal. Moro refleksi denilen sıçrama benzeri hareketlerle sürekli aktif olan kolları, uyumaya çalışan bebeğinizin huzurla uykuya dalmasına mani olabilir.

Uygun bir şekilde yapılan bebek kundak ile bebeğinizin sürekli hareket eden kollarını kundak içinde tutarak kendi uykusunu bölmesini engelleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra bebeğinizi kundaklamak, ona anne karnındaki sıkışık ortamı sunar. Özellikle son aylarda bebeğiniz kilo almaya başladıkça hareket edebileceği alan daralmıştı. Bu dar alanda vücudunu hareket ettirmeye çalışan bebeğiniz çok da rahat değildi elbette. İşte bebek kundak da bebeğinize alışık olduğu bu dar alanı sunduğu için kendini karnınızdaymış gibi güven içerisinde hissetmesine ve sakinleşmesine yardımcı olur. Böylece uykuya ve dinlenmeye en çok ihtiyaç duyan kişi olarak sizin de rahat bir nefes almanız ve bu fırsatla dinlenebilmeniz mümkün hale gelir.

Kundaklamanın Bebek İçin Önemi Nedir? 

Bebek kundaklamak, doğru yöntemle yaptığınız sürece bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olur. Ancak üzülerek söyleyelim, bu yöntem her bebekte işe yaramayabilir. Bunu anlamanız ise oldukça kolaydır. Bebeğinizi kundakladıktan sonra kollarını çıkarmaya çalıştığını, huzursuzlanıp ağlamaya başladığını fark ederseniz bilin ki, bebeğiniz bundan hoşlanmadı. Artık sonsuz sabrınızla onu farklı yöntemler kullanarak sakinleştirmeye devam edebilirsiniz. 

Kundaklama işlemini bebeğinizin doğumundan itibaren yapabilirsiniz. Ancak 3-4 aylık olunca bırakmanızda fayda var. Zira bu dönemden sonra bebeğiniz hareketlenmeye başlar. Kundak ise onu kısıtlayacağından artık işlevsiz bir hale gelir.

Bebek Kundaklama

Bebek Kundaklama Nasıl Yapılır?

Geleneksel bebek kundaklama “tam kundak” adını alır ve bu yöntemde bebeğinin kolları ve bacakları sıkıca sarılır. Bu şekilde bebeğin hareket etmesi de imkânsız hale gelir. Bu yöntem bebeklerin bacaklarının düz hale getirilip sıkı sarılmasından dolayı kalça çıkığına neden olduğunun anlaşılmasından ötürü artık tavsiye edilmiyor ve uygulanmıyor. Günümüzde ise “yarım kundak” stili hekimlerin onayını almış durumda.

Kundaklama yapmanın çeşitli yolları var. Kundaklamayı kendiniz yapabileceğiniz gibi hazır bebek kundaklarını da tercih edebilirsiniz. Hangi şekilde olursa olsun kundak metotlarına geçmeden önce bebeğinizi kundaklarken nelere dikkat etmeniz gerektiğine bir göz atmakta fayda var:

  • Bebeğinizin bacaklarını sıkan ve iyice kavrayan “tam kundak” yapmaktan kaçının.
  • Kundaklama için kullanacağınız battaniye, bez ya da örtünün nefes alan kumaştan yapılmış olmasına dikkat edin. Yaz mevsimi için muslin örtü ya da muslin kundak idealdir. Kışın ise kalın dokulu bir penye battaniye kullanabilirsiniz.
  • Kundaklama sonrası bebeğinizi yüzüstü değil sırtüstü yatırın. 
  • Kundak yaparken bebeğinizin minik bedenini haddinden fazla sıkmamaya özen gösterin. Bu şekilde bebeğinizin vücut ısısı fazla artabilir.
  • Bebeğinizin üst kısmını kundaklarken gereğinden fazla gevşek bırakmanız da işlemin amacına hizmet etmez. Kundak gevşek olunca bebeğiniz çabucak kollarını çıkarabilir. Ayrıca örtüyü bu şekilde yüzüne denk getirip tehlikeli durumlar oluşmasına neden olabilir.
  • Bebeğinizi kundaklarken kıyafetini mevsime göre ve kundağın da ısıtma payını göz önünde bulundurarak seçmeye özen gösterin. Buna göre yazın sadece bir atlet, kışın ise bir tulum yeterli olacaktır.

Şimdi gelelim kundak yapmanın yöntemlerine… Kundak yapmanın birçok yolu olmakla beraber en sık kullanılan iki pratik yöntemden bahsedebiliriz.

İlk yöntemde öncelikle güzelce serdiğiniz örtünün bir ucunu kıvırın ve bebeğinizin başını bu bölgeye yerleştirin. Kolları içeride kalacak şekilde örtünün bir ucunu alıp bebeğinizin sırtının altına doğru kıvırın. Kundak örtüsünün ayak kısmındaki ucunu da kıvırıp sıkıştırın. Son olarak ise kundağın diğer ucunu, yani bebeğinizin açıkta kalan kolunun olduğu kısmı da yine bebeğinizin sırtının altına sıkıştırın.

Bir diğer sık kullanılan yöntemde örtüyü düz bir şekilde serip üst bölümünü ortalama 20 cm ölçüsünde katlayın. Bebeğinizi buraya yatırın. Bebeğinizin bir kolunu, örtünün katladığınız kısmının altına gelecek şekilde yerleştirin. Örtünün bu kısmını kıvırıp bebeğinizin ayaklarının altına sıkıştırın. Bebeğinizin diğer kolunu da yine kat yaptınız kısmın altına yerleştirdikten sonra katlayıp sırtının altına sıkıştırın. Ayak kısmında oluşan fazla bölümü de kıvırarak ayaklarının altına yerleştirin.

Sık kullanılan bu iki yarım kundak metodunun yanı sıra hazır kundakları da tercih edebilirsiniz. Fermuarlı, cırt cırtlı, bağlamalı olabilen hazır kundak modelleri ile daha pratik bir şekilde bebeğinizi kundaklayabilirsiniz. Bebek kundak modelleri, bebeğinizin bir şekilde örtüyü açıp yüzüne gelme riskini bertaraf etmesi bakımından da oldukça işlevseldir. 

Kundaklama stillerine ve püf noktalarına göz attıktan sonra sıra bunları bebeğinizde denemeye geldi.  Haydi, şimdi bunları uygulama zamanı!

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir