1 Yaş, Bebek 0-2 Yaş, Bebek Sağlığı, Bebek Ürünleri ve Alışveriş, Yenidoğan Bebekler

Bebek Gazı Nasıl Çıkartılır?

Her daim gözünüzden sakınarak bakıp ilgilendiğiniz bebeğiniz zaman zaman sıkıntılı anlar yaşayabilir. Bebek gazı ve bunun verdiği huzursuzluk da bu sıkıntılı anlardan biridir. Belki de en zor zamanlar bu dönemlerdir. Çünkü henüz konuşamayıp derdini anlatamadığı bir dönemde huzursuzluğunun olması, bebekler kadar aileleri de olumsuz etkiler. Ancak bu konuda gereken bilgiye sahip olduğunuz zaman bebeğinizin yaşadığı sorunu anlamlandırıp kısa sürede giderebilirsiniz.

Bebeğin Gazı Neden Olur?

Bebek gazı en çok rastlanan problemlerden biridir. Bebeklerde gazın oluşumu iki sebebe bağlı olabilir. Bunlardan ilki, henüz oldukça küçük olan bebeklerin sindirim sistemlerinin yeterli düzeyde çalışamamasıdır. Sindirim sisteminin henüz olması gerektiği gibi çalışmaması sebebiyle, vücuttaki gaz dışarı atılamaz. Bu da bebeklerde sancı ve ağrıya sebep olur. Bir diğer sebep ise, bebeklerin beslenme esnasında hava yutmasıdır. Hava yutma biberon ile beslenmede görülebileceği gibi yanlış teknikle emzirme sonucu da görülebilir. Biriken gazların atılamaması ise gaz oluşumuna ve sancıya sebep olur.

Bebek Gazı Çıkarma Yöntemleri

Gazı olan bebek her zamanki gibi güler yüzlü ve neşeli olmayabilir.  Bu yüzden  bebek gazı sorununa çözüm bulmak isteyen aileler, ilk olarak ne yapmaları gerektiğini bilmelidir. Bebek gazı çıkarma ve bebekleri rahatlatarak huzurlu anlarına döndürmek için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:

  • Bebeği yatırarak karnına yumuşak hareketlerle dokunmak, masaj yapmak
  • Dizlerini karınlarına doğru çekmek ve bırakmak
  • Bebeğin çenesinin anne ya da babanın omzuna gelecek şekilde kucağa alınması ve bu pozisyonda sırtının ovalanması

Bu yöntemler kullanılırken özellikle mideye fazla baskı yapılmaması gerekir. Aksi durumda bebeklerde kusma sorunu yaşanabilir.

Yenidoğan Bebek Gazı Nasıl Çıkartılır?

Yenidoğan bebek gazı çıkarma konusunda en etkili yöntemlerden biri her emzirmenin ya da beslemenin ardından gazın çıkarılmasıdır. Yenidoğan bebek gazı çıkarmak için beslenmenin ardından bebeğin sırtına hafifçe vurulabilir ya da nazik hareketlerde sırtı sıvazlanabilir. Gaz konusunda bir diğer dikkat edilecek nokta annenin beslenmesidir. Annenin vücudunda gaza neden olan yiyeceklerin en azından ilk evrede bir süre tüketilmemesi faydalı olabilir. Bunun yanı sıra annenin tüketeceği kimyon, anason ve rezeneden yapılan bitki çayları da yarar sağlayabilir. Yaygın olarak yenidoğan bebeklerde anne tükettiği içecek ve yiyeceklerle gaz sorununu hafifletebilir, henüz hareket yapmak için oldukça küçük olmalarından dolayı tavsiye edilmez.

Bebek Gazı Neden Kokar?

Bebek gazında koku olması, annenin ve bebeğin beslendiği gıdalar ile alakalıdır. İlaç kullanımı, ek gıda, vitamin kullanımı gibi sebepler de gazda kokuya neden olabilir. Ayrıca bu durum sık sık yaşanmaya başladıysa bebeğin çeşitli gıda hassasiyetleri olabilir. Bebeğin takip edilmesi ve gerekli durumda bir uzmana başvurulması faydalı olabilir.

Bebek Gazı Ne Zaman Geçer?

Yenidoğan bebekleri ile gaz problemi yaşamaya başlayan aileler, ilk olarak bebeklerde gaz nasıl geçer? sorusunun cevabını öğrenmek ister. Bebeklerin gaz sorunları çoğunlukla 3-4 aylık olduklarında sona erer. Nadir de olsa en geç 5 aylıkken bebeklerde gaz çıkaramama sorunu çözülmüş olur. Bebek gazı sorunlarıyla ilgili birkaç yöntem uygulayarak ve gereken önlemleri alarak, bu süreci rahat ve huzurlu geçirebilirsiniz.

Gazı Çıkmayan Bebeğin Gazı Nasıl Çıkartılır?

Bebekler için gaz sancısı oldukça acı verici ve rahatsız edici bir durumdur. Bebeklerinin bu şekilde huzursuz olması da elbette ailelerini etkiler. Güler yüzlü ve sevimli bebeklerinin, sürekli ağlaması ve huzursuz olması özellikle ilk aylarda büyük olasılıkla gaz sorunundan kaynaklanır.  Bazı basit hareket ve yöntemler ile kısa sürede bebeklerin rahatlaması mümkündür. Bebek gazı çıkarma için yapılabilecekler kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Bacakların bükülerek karına doğru ileri geri hareketler yapılması, bağırsaklarda hareketlenme sağlayacağı için oldukça etkilidir.
  • Bebeğin kucağa alınarak sırtının ovulması bebeği sakinleştirecek, aynı zamanda gazın çıkmasını sağlayacaktır.
  • Bebeğe zarar vermeyecek sıcaklıkta bir havluyu bebeğin karın bölgesine koymak rahatlama sağlar.
  • Karın ve sırt masajları yapmak gazın kolay bir şekilde çıkmasına yardımcı olur.
  • Bebek gazı için damla kullanımı da oldukça etkili yöntemler arasındadır. Ancak bebek gazı damlaları kullanılmadan önce bebeğin takibini yapan hekime danışılması gerekir.

Bunları uygulayarak, bebeğinizin gaz sorununa kısa sürede çözüm bulabilirsiniz. Aynı zamanda bebeklerin özellikle ilk 3 ay yalnızca anne sütüyle beslenmesi de gaz oluşumunu ciddi ölçüde azaltır. Bu durumda dahi annenin de yediklerine dikkat etmesi son derece önemlidir.

Bebeğin Gaz Problemi ve Biberon Seçimi

Bebeklerin ilk aylarda yalnızca anne sütüyle beslenmesi oldukça önemlidir. Bu dönemde anne sütünün olmadığı ya da anne sütünün yetersiz geldiği durumlarda ve meme reddi yaşanması halinde biberon kullanılması gerekebilir. Ancak doğru şekilde yapılmayan biberon ve emzik seçimi bebeklerin gaz problemi yaşamalarına neden olabilir. Bebeklere, ağız yapılarından büyük emzik ve biberonlar verilirse, bebekler hava yutabilir. Bu da gaz oluşumunda etkili olan en önemli faktörlerden biridir. Bunun önüne geçmek için bebeklerin hava yutmasını engelleyen ve antikolik biberon olarak isimlendirilen ürünler kullanılabilir. Bu ürünler özel kanalları sayesinde hava ile sütün temas edip karışmasını engelleyerek bebeğin gaz yutmasının önüne geçer. Özellikle kolik bebekler için tasarlanan bu biberonların kolik olmayan bebekler için de kullanılması uygundur. Beslenme esnasında hava yutulmasına mani olarak gaz problemini oluşumunu büyük ölçüde engeller ve böylece bebeklerde rahatlama sağlar.

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir