Bebeklerin anne sütünün yanı sıra diğer sıvılarla beslenmesini kolaylaştıran ürünler, bebekler için en sık ihtiyaç duyulan yardımcı araçlardır. Ürünün doğru seçilmesi halinde büyük bir avantaj ve konfor elde edilir. Bebeğin beslenmesinde etkili bir parça olan biberon temizliği ise miniklerin yaşayabileceği bakteri sorunlarının önüne geçer. Bu sebeple hem ürün seçiminde hem de ürün temizliği konusunda özenli olmak gerekir.
Bebek Biberon Seçimi ve Temizliği Nasıl Olmalıdır?
Bebek biberon seçimi yapılırken cam, silikon ya da plastik türdeki modellerden herhangi biri tercih edilebilir. Ancak ürün satın alınırken emzik ölçüsüne dikkat etmek gerekir. Emzik akışının yavaş veya hızlı olması, üründe kaç delik bulunduğuna bağlıdır. Yenidoğan bebeklerde ya da ilk kez bu ürünü kullanacak olanlarda genellikle tek delikli seçenekler önerilir. Başlangıç olarak tek delik, ortalama 3 ay civarında daha orta akışlı bir emzik ve 6. aydan sonra hızlı akış sağlayan modeller tercih edilebilir. Yenidoğan bebekler için 0 ay+ ibaresi bulunan yenidoğan akışlı emzik değerlendirilebilir. Ürünün emzik kısmında miniklerin diş ve damak yapısının bozulmaması için ortodontik emzik uçları tercih edilebilir. Biberon temizliği için farklı yöntemler bulunur. Elde yıkanabilen aparatlar için leğen içerisine sıcak su konulup bebek bulaşıkları için özel olarak geliştirilmiş deterjan sayesinde elde biberon temizleme işlemi yapılabilir. Bu işlem için emzik ve diğer aparat kısımları ayrılarak deterjanla yıkanıp bol su ile durulanır. Ardından temiz bez üzerine kurumaya bırakılır. Kaynatma yöntemi de hijyen için en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Bebek biberon temizlemesinde etkili ve kolay dezenfeksiyon sağlayan bu işlemde temiz bir tencere kullanılarak içine temiz bir su koyup kaynamaya bırakılır. Emzik biberon temizliği için kaynatma işlemi öncesinde içerisinde yer alan tüm birikintiler iyice temizlenmiş olmalı ve kaynayan su içerisinde beş dakika bekletilmelidir.
Yaşlara Göre Biberon Seçimi Değişmeli Midir?
Bebek beslenmesine yardımcı olan ürünlerin boyu farklı yaş aralıklarına uygun olacak şekilde tasarlanır. Miniklerin kullanım amacına ve yaşına göre çeşitlenen ürünlerde farklı modeller seçilebilir. Genel olarak vitamin veya ilaç vermek için 50 ml’lik seçenekler tercih edilir. Yaş aralığına göre değişmesi gereken seçenekler arasında 90 ile 150 ml boyutlara sahip olan ürünler, bebeklerin ilk ayları için uygundur. 240-260 ml ölçüsüne sahip seçenekler ise bebeklerin 3 ile 6 aylık dönemi için tercih edilir. 320-340 ml ölçüsündeki ürünler ise daha büyük öğünlere geçiş yapacak olan bebekler için değerlendirilir. Ürünlerin emzik akış hızı, üzerinde yer alan deliklere göre belirlenir. Bebeklerin ilk bir ayında tek delikli ve yavaş akış sağlayan ürünlerin kullanılması önerilir. 3 aylık olan bebeklerde ise iki delikli ve orta akış sağlayan seçenekler kullanılabilir. 6 ay ve üzeri bebekler için hızlı bir akış imkanı sunan emziklere geçmesi önerilir.
Biberon Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bebeklerin beslenmesinde büyük rol oynayan ürünler, annelerin işini kolaylaştırırken miniklerde rahat kullanım imkanı sağlar. Ürün seçimi yapılırken, bebeklerin ağzının hafifçe açılarak emmesini sağlayacak olan modeller tercih edilebilir. Cam seçenekler, sterilizasyonu oldukça kolay olan ürünlerdir. Sıcak su ile temizliği oldukça kolay olan ürünler aynı zamanda içerisinde yer alan sıvıyı en iyi şekilde korur. Düşüp kırılabilme dezavantajı olan ürünler, kendi başına beslenmeyi öğrenen bebeklerin taşımakta zorlanabileceği için düşüp kırılmasına neden olabilir. Bu sebeple sadece ebeveyn gözetiminde kullanılması önerilir. Silikon seçenekleri tercih etmek isteyenler, içerisinde Bisfenol A maddesi yer almayan modellere yönelebilir. Bükülgen yüzeye sahip olan bu modeller, miniklerin tutuşunu da kolaylaştırır. Plastikten imal edilen çeşitler ise kırılmaz ve hafif bir yapıya sahiptir. Kolay kavranabilen ve hem sıcak su hem de soğuk su ile temizlenebilen ürünü satın alınırken de Bisfenol A maddesi içermemesine dikkat edilmesi gerekir.
Biberon İlk Temizliği Nasıl Yapılır?
Biberon ilk temizliği, oldukça pratik bir şekilde gerçekleştirilerek hemen kullanılabilir hale gelir. Elde yıkama, kaynatma, sterilizasyon cihazı kullanma, bulaşık makinesinde yıkama yöntemleri biberon ve emzik temizleme konusunda üstün performans sağlar. Elde yıkama işleminde emzik ve diğer parçalar birlikte çıkartılarak bebek deterjanları ile temizleme sağlanabilir. Kaynatma işlemi uzun yıllardır pratik ve etkili olması neticesinde biberon emzik temizleme işleminde de tercih edilir. Temiz tencerede kaynayan suya bırakılan ürün, yaklaşık 5 dakika süreyle kaynatılır. Ürünlerin sıcak suya dayanıklı bir şekilde üretilmesi neticesinde bir zarar meydana gelmez. Ön temizliği yapılmış olan ürünler için bir diğer biberon temizliği yöntemi olan sterilizasyon cihazı kullanımı da tercih edilebilir. Emzik ve biberon temizliği konusunda avantaj sunan bu cihaz sayesinde virüs, bakteri ve mikroplardan kolayca arınma sağlanabilir. Bir diğer etkili biberon emzik temizliği yöntemi olan bulaşık makineleri, su ile kalıntıları temizlenmiş olan ürün parçalarının makine içerisinde steril hale getirilmesi sağlanabilir.
Biberon Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Emzik temizliği konusunda kaynatma işlemi en çok tercih edilen yöntemlerden biri olsa da bazı hususlarda dikkatli olmak gerekir. Öncelikle kullanılacak olan ürünlerin özellikleri ve kullanım talimatı hakkında bilgi edinmek önem taşır. Genel olarak pek çok seçenek sıcak suya dayanıklılık gösterse de her ürün çeşidi aynı ölçüde dayanıklı olmayabilir. Dolayısıyla biberon temizliği konusunda kaynama işlemi sonrası şekil bozukluğu ya da zararlı hale gelmemesi için mutlaka özellikleri ve kullanımına dikkat etmek gerekir. Kaynayan suyun ve temizlik işleminin yapılacağı tencerenin de hijyenik olması son derece önemlidir. Aynı zamanda kaynatılarak steril hale getirilmek istenen emziklerde süt kalıntısı olmamalıdır.