Bebeğiniz, fiziksel bakıma ihtiyaç duyduğu kadar zihinsel olarak da ilginize ihtiyaç duyar. Bu noktada oyunlar oynamak, yalnızca bir eğlence aracı değil, bebeklerin gelişimi açısından oldukça önemli bir aktivite ve ihtiyaçtır. Oyun bebeğin fiziksel, zihinsel, dilsel, duygusal ve sosyal ve motor gelişim açısından aşama kaydetmesine yardımcı olan en iyi yoldur. Bebeğinizin gelişim sürecine bu denli etkisi olan oyunu eğlenceli ve eğitsel aktivitelerle donanımlı bir hale getirmek mümkün.
Bebekler Hangi Oyunları Sever?
Bebeğiniz için uyku ve beslenme dışındaki birçok şey oyun anlamı taşır. Çünkü etrafı keşfedebilmesi oyun ile mümkün olur. Onunla birlikte oyun oynayarak geçireceğiniz vakit, onun için eğitici olduğu kadar eğlencelidir de. Bu nedenle ona vakit ayırdığınız, ilginizi ve sevginizi hissettirdiğiniz ve dikkatini çekebilmeyi başardığınız her an oyuna dönecek, onu mutlu edecek ve birlikte güzel vakit geçirmenize yardımcı olacaktır. Siz de bebeğimle oynayabileceğim oyunlar arayışındayım diyorsanız işte detaylar…
Bebeğin Gelişimini Destekleyen Oyunlar
İlk 12 aylık dönem, bebeğiniz için fiziksel ve zihinsel gelişimin oldukça hızlı bir biçimde ilerlediği ve sonraki yıllarda da etkili olan bir süreci kapsar. Bu nedenle bebeklik döneminde bebeğin gelişimini etkileyen oyunlar oynanması önemlidir. Anlama, sebep-sonuç ilişkisi kurma ve problem çözme gibi becerilerini destekleyen oyunlar ve oyuncaklar zihinsel gelişimine etki eder. İşte bebek oyunlarından bazıları:
- Yapboz oyunu: Bebeğinizin içerisinde bulunduğu döneme uygun olan yapbozlar ile problem çözme becerisinin ve konsantrasyonunun gelişimine yardımcı olabilirsiniz.
- Top ayırma oyunu: Farklı renk ve ebatlara sahip olan topları sınıflandırmasını sağlayarak renkleri ve şekilleri tanımasına yardımcı olabilir ve sınıflandırma becerisini destekleyebilirsiniz.
- Kukla oyunu: Kuklalar yardımıyla bebeğinizle konuşmanız, şarkılar söylemeniz ve taklitler yapmanız dil ve beden dili gelişimine ve hayal gücünü geliştirmesine katkı sağlar.
- Blok oyunu: Birçok farklı çeşidi bulunan blok oyuncak setleri, bebeğinizin kavrama ve birleştirme yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olur.
- Bultak oyunu: Farklı şekillerdeki nesneleri uygun yerlere yerleştirdiği bu oyunla şekilleri öğrenmesini sağlayabilir, el ve göz koordinasyonunun gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğinizle Ay Ay Oynayabileceğiniz Oyunlar
- 1. Ay: Bebeğin yüz ifadelerini ve çıkardığı sesleri taklit etmek, dikkat çekici nesneler göstermek, onunla konuşmak, müzik, ninni ya da tekerleme dinletmek birinci ay içerisinde bebeğinizin gelişimini ve onunla kuracağınız iletişimi destekleyen oyunlardır. Bununla birlikte 1. aya uygun olan ve dikkatini çekebilecek oyuncaklar da alabilirsiniz.
- 2. ay: Bu ay içerisinde bebeğinizle ettiğiniz sohbet yine onun için eğlenceli bir oyun olacaktır. Aynı zamanda dikkat çekici nesneler ve oyuncaklar ile onu eğlendirmeniz mümkün. Bebeğiniz bu dönem içerisinde ellerini daha iyi bir şekilde kullanmaya başladığından dolayı kolayca kavrayabileceği oyuncaklar temin edebilirsiniz.
- 3. ay: Ses çıkaran oyuncaklar, çıngıraklar bebeğinizin dikkatini çeker. Yine dikkat çekici nesneler ve sesler ile ilgisini kazanabilir, şarkı söyleyerek onu eğlendirebilirsiniz. Karın üstü yatırarak onunla ilgilenebilirsiniz.
- 4. ay: Sağlıklı bir şekilde etrafı keşfedebilmesi için yaratacağınız oyun alanları ve uygun oyuncak seçimi bu ay içerisinde bebeğiniz için oldukça yararlı olacaktır. Karın üstü aktivitelere devam etmeniz bebeğinizin hem eğlenceli vakit geçirmesine hem de motor gelişimine katkı sağlayacaktır. Ayrıca oturma egzersizlerini de oyuna çevirebilirsiniz.
- 5. ay: Bu dönemde bir ayna yardımı ile bebeğinizin kendini görmesini sağlamak, mimikleri taklit etmek ve bunları sözsel olarak ifade etmek duygusal ve dilsel gelişimi açısından etkili bir oyun olacaktır. Bununla birlikte bu dönemde gösterdiği gelişime uygun olan oyuncak kullanımı ve aktivite kitapları ile de gelişimini desteklemeniz mümkün.
- 6. ay: Bu dönemde bebeğinizi vücudunu kullanmasını gerektirecek oyun ve oyuncaklar ile onu hareket etmeye teşvik edebilirsiniz. Birlikte şarkılar söyleyip tempo tutmak, ilgisini çekebilecek görüntü ve nesneler ile oyunlar yaratmak keyifli vakit geçirmenize yardımcı olacaktır. Destekli oturmasını sağlayıp oyuncaklarını önüne koyarak keşifler yapmasını sağlayabilirsiniz. Diş çıkarma dönemi bu aya denk geleceği için diş kaşıyıcılı oyuncakları tercih edebilirsiniz.
- 7. ay: 7. ayda bebeğinizin kas gelişimini destekleyici nitelikte olan sıkabileceği ve kavrayabileceği oyuncakları tercih edebilirsiniz. Bebeğiniz bu dönem itibarıyla emeklemeye başlayabilir. Önüne sevdiği oyuncakları sıralayarak bir yandan keyifli vakit geçirirken bir yandan da emeklemesinin destekleyebilirsiniz.
- 8. ay: 8. ayda bebeğinizin fiziksel gelişimini destekleyecek oyuncaklara yönelebilir, ayakta durabileceği pozisyonlara alıştırmak adına yürümeye veya dans etmeye teşvik edebilir, oyuncaklarını bulunduğu noktadan uzak bir konuma yerleştirerek ona ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
- 9. ay: Bu dönemde de gelişimlerine uygun bebeklerin oynayabileceği oyuncakları tercih etmeniz önemlidir. Bu oyuncaklar, müzik aletleri, bloklar ya da yapbozlar olabilir. Onunla birlikte ayna karşısına geçip yüz ifadelerini taklit ederek, yüzün bölümlerini gösterip ifade ederek de gelişimine destek olabilirsiniz.
- 10. ay: Bu dönemde bebeğinizin yürümesine yardımcı olabilecek aktivitelere yönelebilirsiniz. Bununla birlikte el ve göz koordinasyonunu ve görsel hafızasını destekleyen, hayal gücünü geliştiren, oyuncakları tercih edebilirsiniz. Bunun için kişisel gelişim sürecine uygun, bu dönem içerisindeki bebeklerin oynayabileceği araba oyunları tercih edilebilir.
- 11. ay: Bu dönemlerde bebeğinizle birlikte yürüme denemelerine başlayabilirsiniz. Bunun için onun ellerinden tutup destekleyebileceğiniz gibi, gelişimine uygun sağlıklı bir yürüme oyuncağı da edinebilirsiniz. Kelime kartlarından, dokulu, yumuşak kitaplardan, ABC kitaplarından yararlanabilirsiniz.
- 12. ay: Bu dönemde diğer bebekler ile iletişim kurmasını destekleyebilirsiniz. Bununla birlikte 1 yaşındaki bebeğin oynayabileceği oyunlar için uygun olabilecek yapboz, lego gibi oyuncaklar edinebilirsiniz. Sayı saymayı öğretebilir, şekilleri, renkleri tanımasına yardımcı olabilirsiniz.