Hazırlıklar, doğum, yenidoğan dönemi, lohusalık derken günler hızla geçti ve minik bebeğiniz 3 aylık oldu. Daha dün bebeğinizin yüzünün nasıl olacağı konusunda hayaller kuruyorken şimdi kucağınızda ve tatlı gülümsemesiyle size bakıyor. Zamanın hızlı akışı ve bebeğinizin bu kadar çabuk büyümesi sizi şaşırtsa da buna şimdiden hazırlıklı olun. Bebeğinizle beraber zamanın nasıl geçtiğini anlayamayabilir ve minik yavrunuz büyürken onun hızına yetişmek için ekstra enerji harcadığınızı fark edebilirsiniz.
Bebeğiniz büyürken ebeveyn olarak üzerinize düşen görevleri eksiksiz yerine getirmek istersiniz. Gelişim basamaklarını bir bir tırmanırken beslenmesinden bakımına, oyunundan eğitimine onun için neler yapabileceğinizi düşünürsünüz. Bunun için ise genel anlamda ay ay bebek gelişimi konusunda fikrinizin olması fayda sağlayabilir.
3 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Bebeğinizi 3 aylık olana kadar sütünüzle ya da formül süt ile beslediniz. Her ay takip ettiğiniz rutin doktor kontrollerine muhtemelen eliniz yüreğinizde gitmiş olabilirsiniz. “Bebeğimi yeterince besleyebildim mi?”, “Yeteri kadar kilo aldı mı?”, “Gelişimi normal mi?” gibi sorularla belki de zihniniz hep meşguldü. Pek çok anne gibi siz de özellikle ilk birkaç yıllık süreçte bu tür kaygılar yaşayabilirsiniz. Zira, bebeğinizin boy, kilo ve baş çevresi bakımından ortalama parametreler dâhilinde büyüyor olması hekimler tarafından öngörülür.
Üç aylık bebek beslenmesinde temel gıda yine anne sütüdür. Bebeğiniz bu dönemden sonra da beslenmesine anne sütü ya da formül süt ile devam eder. Minik yavrunuzu formül süt ile besliyorsanız biberon gibi bebek beslenme ürünleri kullanabilirsiniz. Üç aylık bebek anne sütü ya da formül süt dışında su, inek sütü, şekerli su gibi herhangi bir gıdaya ihtiyaç duymaz. Unutmayın, sütünüz bebeğiniz için gerekli olan tüm bileşenleri içerir.
Üç aylık bebek için emme sıklığı, büyüyen bedeni, mide kapasitesi ve gelişen emme kabiliyeti ile ilk aylardaki gibi olmaz. İlk aylar ortalama iki saatte bir emzirdiğiniz bebeğiniz üç aylık olunca üç saatte bir emmek isteyebilir. Formül süt ile beslenen bebeklerde bu süre çok daha uzun olabilir. Elbette siz bebeğiniz emmek istediği sürece bu ortalamalara takılı kalmadan ona sütünüzü sunmaya devam edin. Unutmadan ekleyelim, bebeğiniz hala gece emmeye ihtiyaç duyuyor, onu gece de beslemeye devam etmelisiniz.
3 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalı?
Her bebek kendine özeldir ve kilosu, boyu gibi fiziksel gelişim özelliklerinden bilişsel gelişimine, dil gelişiminden sosyal gelişimine kadar farklı bir hızda büyüme ve gelişme kaydeder. Bununla birlikte genel kabul gören bazı gelişim parametreleri vardır ve bebeklerin gelişimi izlenirken bu parametreler temel alınır. Bebek izlemi denildiğinde akla hemen “Üç aylık bebek kaç kilo olmalı?” sorusu gelir. Üç aylık bebek kilosunda her ay ortalama 700-900 gr arası bir artış olması beklenir. Üç aylık bebek boyunda ayda 2.5-4 cm arası bir uzama öngörülür. Baş çevresinin büyümesi de gelişimde önemli bir ölçüdür. Üç aylık bebek için baş çevresinde aylık 1.5-2 cm’lik bir büyüme beklenir. Rutin kontroller esnasında hekiminiz tarafından bu ölçümler yapılır ve kaydedilir.
Fiziksel ölçümlerden sonra bebeğinizin gelişiminin diğer alanlarda da normal seyrinde ilerlemesi beklenir. Bilişsel, sosyal, motor ve dil gelişiminde belirli becerileri edinmesi istenir. Şimdi dilerseniz üç aylık bebek gelişimini maddeler halinde ele alıp özetleyelim:
- Üç aylık bebek artık anne babasını diğer insanlardan ayırt edebilir.
- Üç ayına giren bebek gelişimi gereği artık daha az ağlar.
- Çevresindeki nesneler ilgisini çekebilir, onlara yönelebilir, kavrayabilir.
- Eline aldığı nesneleri ağzına götürebilir.
- Başını artık daha iyi kontrol edebilir.
- Yüz üstü yatarken başını ve göğsünü kaldırabilir.
- Doğduktan sonra sahip olduğu refleksleri kaybolmaya başlar. Hareketleri zamanla kontrollü hale gelmeye başlar.
- Üç aylık bebek görüntüsü gelişiminin normal olup olmadığı ile ilgili size genel anlamda bir fikir verebilir. Göz teması kurmayan, kucakta sakinleşip ağlamayı bırakmayan, sese yönelmeyen, ani seslerden çekinmeyen, gülümsemeyen bir bebeğin uzmana gösterilmesi gerekebilir.
- Bu dönemde bebekler elleri ve ayaklarını tam manasıyla keşfederler ve onlarla vakit geçirebilirler.
- Sık sık gülümserler. Kendileriyle ilgilenen, göz teması kuran ve oyun oynayan bir yabancıya da gülümserler.
- “Gu”, “Agu” benzeri sesler çıkarabilirler.
Bebeğinizin gelişim özelliklerini öğrenmeniz, onun gelişimini desteklemeniz açısından önemlidir. Dokunmayı, kavramayı ve sesi keşfeden bebeğinize bu dönemde çıngırak gibi oyuncaklar verebilirsiniz. Çeşitli dokulara sahip nesne ve oyuncaklar da duyu gelişimini desteklemenize yardımcı olabilir.
Yaklaşık 3 ay sonra bebeğinizle ek gıda dönemine başlangıç yapacaksınız. Minik bebeğinizin damağı yeni tatlarla tanışacak. Bu sebeple öğünler esnasında rahat edebilmeniz için yavaş yavaş bir mama sandalyesi bakmaya başlayabilirsiniz. Bu dönemde bebeğiniz el ve bacak hareketleri bakımından hareketlenmeye başlar. Onun konforunu sağlamanız ve rahat giydirmeniz gelişimi için önem taşır. Bebeğiniz kızsa bir kız bebek body giydirebilirsiniz. Mevsim kış ise body üzerine giydireceğiniz bir kız bebek tulum bebeğinizin rahat olmasını sağlar. Aynı şekilde erkek bebeğiniz için de bir erkek bebek body kullanabilirsiniz. Çıt çıtlı body ile alt değişimini ve giydirip soymayı kolay hale getiren bir erkek bebek tulum bebeğinizin konforu için oldukça kullanışlı olacaktır.
Doğum anınız daha dün gibi hafızanızda capcanlı duruyorken minik yavrunuz çoktan 3 ayını tamamladı. Bebeğiniz kısa zaman içerisinde pek çok beceri kazanacağı bir sürece girdi. Onun hızına yetişmeye çalışırken zamanın nasıl aktığının farkına varamayabilirsiniz. Biliyoruz ki, bebeğinizle geçirdiğiniz her an çok özel ve kıymetli. Bu yüzden bol bol kaliteli vakit geçirmeyi ve güzel anılar biriktirmeyi unutmayın.