Her ay farklı beceriler edinerek büyüyen gelişen bebeğiniz artık bir yaşına doğru emin adımlarla ilerliyor. Beslenmesi, bakımı, emzirmesi, gazı derken zorlu günler geride kaldı. Hareketlenen, tatlı gülüşleri ve oyunlarıyla kendini sevdiren ve etrafa neşe saçan bebeğiniz size hala minicik gelse de büyüyor. Şimdiye dek pek çok gelişim aşamalarından geçen minik yavrunuz hareket kabiliyetinin gelişmesi ve çevreye dair duyduğu merakla artık çok daha hareketli ve heyecanlı. Emeklemeye başlayan bebeğinizin ilk adımlarını görmek için sabırsızlanıyorsunuz değil mi? Merak etmeyin, çoğu bebek profesyonelce olmasa da ilk adımlarını bu dönemde atar. Ancak her bebeğin kendine özgü olduğunu ve gelişim basamaklarını farklı zamanlarda çıkabileceğini de aklınızdan çıkarmayın. Aksi halde kendinizi “Bebeğim şimdiye kadar neden yürümeye başlamadı?”, “Fiziki bir problemi mi var?” gibi endişeli sorularla boğuşurken bulabilirsiniz.
Bebeklerde 9-12 Ay Gelişimi Nasıl Olmalı?
9-12 ay arası bebeğiniz için önemli eşiklerin olduğu bir dönem. Minik yavrunuz artık sizinle elinden geldiği kadar iletişime geçip diyalog kurmaya çabalıyor. Hareket kabiliyeti konusunda gün geçtikçe kendini geliştiriyor. Emekleme ve ayakta durma konusunda oldukça ustalaşan bebeğinizin ilk adımlarına bu dönemin sonunda şahit olabilirsiniz.
İnanılması güç, hatta kulağınıza oldukça garip geliyor olabilir ama bebeğiniz bir yaşını doldurmak üzere. Ona fotoğraflarına baktıkça duygulanacağınız, hatırladıkça mutlu olacağınız bir doğum günü organizasyonu hazırlamak istiyor olabilirsiniz. Ne de olsa onun ilk doğum günü ve özel bir hazırlığı fazlasıyla hak ediyor. Hazırlıklarınıza bebeğinizi de dâhil etmeyi deneyin. Süslemelerle oynarken çok eğlenecek, şişen balonları görmek onu oldukça şaşırtacaktır.
Bebeklerin ay ay gelişimini gözleyerek hareket etmeniz minik yavrunuzu büyütürken daha bilinçli bir şekilde davranabilmenize yardımcı olur. Bu dönemde bebeğinizde gözlemleyebileceğiniz gelişim adımlarını sizler için kısaca özetledik:
9 aylık bebek;
- Hareket kabiliyeti konusunda kendini oldukça geliştirir. Bu ayda çoğu bebek emekler. Kimileri bu konuda oldukça pratik olabilir, merdiven dahi çıkabilir.
- Yardımsız oturabilir.
- 9 aylık bebeklerde bir yerden destek alarak yürümeye başlama çabası görülebilir.
- Bu dönemde yürümenin tam bir şekilde gerçekleşmesi çok görülmez. Zira, bebeğinizin kas gelişimi bunun için henüz yeterli düzeyde değildir.
- 9 aylık bebeklerde genellikle konuşma tam olarak görülmese de hece sayılarındaki artış dikkat çekicidir.
- 9 aylık bebek bir pozisyonda bir başka pozisyona rahatlıkla geçebilir. Örneğin, oturuyorken emekleye başlayabilir ya da ayaktayken oturabilir.
- Kendisine uygun bir bardaktan su içebilir.
- İki parmağını ustaca kullanabilir.
10 aylık bebek;
- Bu ayda fiziksel olarak bir önceki ayı takip eder. Tutunarak yürüme, ayağa kalkma, emekleme gibi becerileri devam eder.
- 10 aylık bebek çevresini dikkatle izler ve gözlem yapar. Çevresindekilerin yaptığı rutin işleri takip eder.
- Konuştuklarınızın çoğunu anlar ama riayet etme konusunda tutarsız davranabilir.
- Jest ve miniklerini kullanır, sizinle konuşurken beden dilini devreye sokar ve bu esnada konuşur gibi anlamsız sesler çıkarabilir.
- “Anne, baba” sözcüklerini dile getirmeye çalışabilir.
11 aylık bebek;
- taklit ve gözlem konusunda ustalaşır.
- Dinleme ve anlama becerileri gelişir.
- Bardaktan su içebilir.
- Elinizi tutarak yürüyebilir.
- Söylediklerinizi anlayabilir.
- Nesneleri parmağıyla işaret edebilir.
12 aylık bebek;
- yüzünün bölümleri sorulduğunda gösterebilir.
- Bebek gelişiminde bir yaş önemli bir eşiktir.
- 12 aylık bebek ev işlerine yardım edebilir.
- 12 aylık bebek sorulan nesnelerin ne olduğunu söyleyebilir.
- 1 yaş bebek için karalama yapmak oldukça keyifli bir uğraş olabilir.
- artan hareket kabiliyeti ile 1 yaş, bebek için bağımsızlaşmaya başlama dönemidir.
- 1 yaş bebek için kendi yemeğini yemek, zevkli ve üstesinden gelebileceği bir iştir.
- tek kelime halinde konuşmaya çabalayabilir.
- basit komutları anlayabilir.
Bebeklere 9-12 Ay Arasında Nasıl Bakılmalı?
Bebeğinizin gelişimi, bakımı ve iyiliği için yapacağınız o kadar çok şey var ki! O hızla büyürken nelere dikkat etmeniz gerekir, onu yönlendirmek için yapabilecekleriniz neler, dilerseniz şimdi bunlara bir bakalım.
- Bebeğinize 9 aylıkken iki elden tutup yürüterek yürüme egzersizleri yaptırabilirsiniz.
- Ay ay çocuk gelişimi kriterlerine göre bebeklerle konuşulması çok önemlidir. Dil gelişimi için onunla bol bol konuşmayı ihmal etmeyin.
- Hareketlenen bebeğiniz için ev artık tehlikeli bir yer olabilir. Güvenlik önlemlerini almayı, prizleri kapatmayı, yerde emeklerden boğazına kaçabilecek nesneler bulabileceğini, masa örtüsü gibi nesnelere uzanıp çekebileceğini göz önünde bulundurarak evinizi yeniden düzenlemeniz oldukça önemli.
- Ay ay bebek bakımı konusunda yaptıklarınızı rutin olarak uygulamaya devam edin.
- Bloklar, toplar, kitaplar bebeğinizin ilgisini çekecektir.
- Bebeğinizin hafızası ve kelime dağarcığını geliştirmek için oyunlar hazırlayabilirsiniz.
- Ay ay bebek takibini ihmal etmeyin. Hekimini, bebeklerin aylara göre gelişimini temel alarak minik yavrunuzu muayene edecektir.
- Bebek oyuncak ve kitapları bol bol kullanmaya çalışın. Bebeğiniz için ay ay bebek gelişimini kitaplar ve oyuncaklar seçmeye özen gösterin.
- Bebeğinizin temel gıdası yine sizin sütünüzdür. Onu emzirmeye devam edin. Bu aşamada emzirme önlüğü, anne sütü saklama poşeti, süt pompası gibi bebek emzirme ürünleri kullanarak işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.
- Muhtemelen bebeğinizi ek gıdayla tanıştıralı altı ay oldu. Bu süre içerisinde pek çok gıdayı tadan bebeğinizin porsiyonları da artmaya başladı. Öğünlerini doğal ve sağlıklı besinlerle düzenlemeye, tüm besin gruplarını dengeli bir biçimde içeren yemekler hazırlamaya özen gösterin. Ayrıca bir yaş itibariyle bal, inek sütü, yumurta akı gibi alerji yaratma riski olan gıdalar konusunda artık serbest olacağınızı da unutmadan bunları da öğünlere eklemeyi unutmayın. Son olarak, bu dönemde kendine kendine beslenmeye çalışan bebeğiniz için önlük, kaşık, bardak gibi bebek beslenme ürünlerine bolca ihtiyacınız olabilir.
- Temiz havadan olabildiğince yararlanmayı ve kanguru, bebek arabası gibi bebek araç gereçlerini kullanarak gezintiler ve keşifler yapmayı ihmal etmeyin.
Bebeğiniz için yepyeni bir dönem başlıyor. Muhtemelen ilk adımlarını atan minik yavrunuz bireyselleşme yolunda hızla ilerliyor. Siz ise bu süreçte biraz daha enerji depolamaya çalışın, bebeğiniz sizi peşinden çok koşturacak!