Gelişimini hafta hafta merakla takip ettiğiniz bebeğiniz artık yepyeni deneyimlerle gelişim basamaklarını hızla çıkıyor. Hızla büyüyen bebeğinize ayak uydurma konusunda zaman zaman zorlandığınızı hissedebilirsiniz. Zira bebeğiniz özellikle bir yaşına kadarki dönemde oldukça hızlı bir şekilde büyür ve gelişir. Gelişim hızına paralel olarak her geçen gün yepyeni beceriler elde eder ve beklentileri de değişim gösterir. Siz ise kendinizi bu dinamik sürece adapte etmeye çalışırsınız. Bu durum sizi bazen zorlasa da, bebeğinizle geçirdiğiniz kaliteli zaman, paylaşımlarınız ve minik bebeğinizin gözünüzün önünde büyüdüğüne tanıklık etmeniz tüm yorgunluğunuzu alacaktır.
Bebeğiniz bu kadar hızlı büyüyorken ona uyum sağlayabilmeniz için güvenilir kaynaklardan ay ay bebek gelişimi ile ilgili bilgi edinebilirsiniz. Bu, bebeğinizi büyütürken karşılaşabileceğiniz zorlukları göğüsleyebilmenize, dönemsel zorlukları olağan karşılayıp geçici bir süreç olarak benimsemenize yardımcı olabilir. Ayrıca onun için düzenleyeceğiniz etkinlikleri, oyunları, bebek bakımına dair rutinleri daha bilinçli bir şekilde yapabilirsiniz.
Bebeklerde 6-9 Ay Gelişimi Nasıl Olmalı?
Yakın bir zamana kadar beslediğiniz, kollarınızda uyuttuğunuz, gazını çıkardığınız, belki de kolik sancılarında onunla birlikte acı çekip ağladığınız bebeğiniz şimdi 6 aylık… Kısa gibi görünen bu süre içerisinde pek çok aşamadan geçerek becerilerini geliştiren minik yavrunuz artık sizinle daha anlamlı bir iletişim kuruyor. Oyunlarınız, şarkılarınız, şakalaşmalarınız, gülmeleriniz artık daha da anlamlı ve coşkulu! Bundan sonra çok kıymetli sütünüz bebeğiniz için tek başına yeterli olmayacak. Şimdi ise, bebeğiniz ve sizin için yepyeni bir sayfa açılıyor: Ek gıda dönemi!
Bebek gelişiminde ek gıda dönemi oldukça önemlidir. Bu döneme emin adımlarla başlayarak bebeğinizin doğru beslenme alışkanlıkları geliştirmesini sağlayabilirsiniz. Bebeklerin ay ay gelişimine uygun şekilde hazırlayacağınız sağlıklı öğünlerle bebeğinizi besleyebilirsiniz. Bu noktada sağlıklı bebek beslenme ürünleri kullanmaya özen göstermeyi ihmal etmeyin. Şimdi gelin, ay ay çocuk gelişimi özelliklerine daha yakından bakalım:
6 aylık bebek;
- oldukça aktiftir. Nefes alan, içinde rahat hareket edebileceği pamuk ve esnek kıyafetler tercih edebilirsiniz.
- Dönme hareketlerini kolayca yapabilir.
- 6 aylık bebekler hekim önerisiyle ek gıdaya başlayabilir. Bu nedenle minik yavrunuza artık en sık kullanılan bebek araç gereçlerinden biri olan mama sandalyesi bakmanın zamanı çoktan geldi.
- 6 aylık bebek desteksiz oturabilir.
- Ayakta duracak şekilde tutarsanız ayaklarını zemine basmaya çalışabilir.
- Ellerini kullanarak yemek yiyebilir.
7 aylık bebek;
- Kaşık kullanmaya çalışabilir.
- Desteksiz oturabilir.
- Ayna oyunlarından keyif alır. Aynanın karşısına geçip onunla konuşabilirsiniz.
- Ses denemelerine başlar. “de de”, “ba ba”, “ma ma” gibi heceleri bilinçli olmadan söyleyebilir.
- Bebeklerin aylara göre gelişimine bakıldığında bebeğinizin bu aylarda diş çıkarmasını bekleyebilirsiniz.
- Yüzünüzü saklayıp açarak onunla oyun oynayabilirsiniz. Bu oyundan oldukça keyif duyar ve kahkahalarla gülebilir.
8 aylık bebek;
- Oturabilir, ayağa kalkmaya çalışabilir, emekleme girişimlerinde bulunabilir.
- Kucağa alınmaktan mutluluk duyar ve bunu istediğinde size kollarını açar.
- Hareket kabiliyetinin artması ve diş çıkarma döneminde yaşanan muhtemel iştahsızlıktan dolayı büyüme hızında düşüş yaşanabilir.
- 8 aylık bebek, kelimeleri daha iyi anlayabilir. Ağlamaktan ziyade kendini hareketlerle anlatmaya çabaladığı gözlenebilir.
- Mutlu olduğunda sesli bir şekilde güler; sevgi, ilgi ve şefkat sunulması hoşuna gider.
9 aylık bebek;
- Ayağa kalkabilir. Koltuklara tutunabilir ve bu şekilde destek alarak ayaklanabilir. Bu beceri çok hoşuna gider.
- 9 aylık bebek kollarından tutulursa yürüme amaçlı ayaklarını yere basıp adım atmaya çalışabilir.
- Emekler. Ayağa kalkabilmesi ve emeklemesi sayesinde bağımsız olmanın tadını almaya başlar.
- 9 aylık bebek; oyuncak, bardak, kaşık gibi nesneleri pratik bir biçimde kavrayabilir.
- Sözcük dağarcığına yeni kelimeler ekleyebilir.
- 9 aylık bebek oyun oynamaktan, hareket etmekten, yeni oyunlar keşfetmekten keyif duyar.
Bebeklere 6-9 Ay Arasında Nasıl Bakılmalı?
6-9 aylık süreç içerisinde bebeğinizin hangi becerileri edinebileceğini kısaca özetledik. Dilerseniz şimdi de bu dönemde bebeğinizin bakımına dair neler yapabilirsiniz, onlara bir göz atalım:
- Ay ay bebek takibine bu dönemde de devam etmeniz gerekir. Rutin hekim kontrolleri ile bebeğinizin gelişimine dair bilgi edinebilirsiniz.
- Ay ay bebek bakımına aynı şekilde devam edebilirsiniz. Banyo, cilt bakımı, diş bakımı, saç ve tırnak bakımını bebeğinize özel ürünleri kullanarak yapmaya devam edebilirsiniz.
- 6 aylık bebekler genellikle diş çıkarma dönemine girerler. Bu dönemde bebeğinizde huzursuzluk, ağlama, uyku sorunları, iştahsızlık, kulak kaşıma, ağrı ve acı hissettiğine dair belirtiler, ateş, ishal, sık dışkılama, diş kaşıma gibi belirtiler gözleyebilirsiniz. Onu rahatlatmak için diş kaşıyıcı kullanabilir, serin hale getirdiğiniz temiz bir mendille damaklarına ve diş etlerine nazikçe masaj yapabilirsiniz.
- 4-7 ay arası bebeğinizin ilk incisini gördükten sonra artık bebeğinizin diş bakımını da yapmanız gerekir. Bebeğinizin ayına özel bir diş fırçası ve macunu kullanarak minik dişlerini nazikçe temizleyebilirsiniz.
- Bu dönemde ek gıdaya geçmiş olmanız emzirmeyi bırakacağınız anlamına gelmez. Sütünüz hala bebeğinizin için çok kıymetlidir ve beslenmesinin ana kaynağını oluşturur.
- Bebeğinizin beslenmesine özen gösterin. Sağlıklı ve doğal ürünlere erişmeye çalışın.
- Çok hareketli olan bebeğinize rahat, nefes alan, pamuklu ve esnek kıyafetler giydirmeye özen gösterin.
- Çalışma hayatına başladıysanız bu dönemde göğüs pompası, anne sütü saklama poşeti gibi bebek emzirme ürünlerine ihtiyaç duyabilirsiniz.
- Bebek oyuncak ve kitapları ile bebeğinizin gelişimini destekleyebilirsiniz. Zengin uyaranlı ürünlerle hem eğlenecek hem de öğrenecektir.
Bebeğiniz çocuk olmaya doğru koşar adım ilerlerken kendinizi onun hızına yetişmeye çalışırken bulabilirsiniz. Her ne olursa olsun amacınızın, bir daha gelmeyecek olan bu güzel zamanları bebeğinizle olabildiğince kaliteli bir şekilde geçirmek olduğuna eminiz. O zaman durmayın, minik bebeğiniz sizi bekliyor! Keşife, oyunlara ve bol bol güzel anılar biriktirmeye devam!