Minik bebeğiniz dünyaya geldikten sonra en çok önemsediğiniz ve en çok kafa yorduğunuz konulardan biri eminiz ki uykudur. Bebeklerin uyku düzeni yenidoğan döneminden çocukluğa kadar pek çok değişime uğrar. Uyku periyotları, uyku rutinleri, alışkanlıkları, uyanma sıklıkları ve uykuya geri dönüşü, büyüyen bebeğinizle beraber sürekli değişir. Başlangıçta bebeğinizi nasıl uyutacağınız ve uyanma sıklıkları konusunda sorun yaşarken zaman geçtikçe uykuya ikna etme ve bebeği kendi yatağında uyumaya alıştırmak ile ilgili çeşitli zorluklar yaşayabilirsiniz. Siz de “Bebekler kendi kendine nasıl uyur?” soruları ile meşgulseniz buyurun ayrıntılara…
Bebekler Kendi Kendine Uyur Mu?
Uykusu gelen bebeğini dizlerine alıp sallamaya başlayan, emziğini verip kucağında pışpışlayan ya da emzirmeye alan pek çok ebeveyn ile karşılaşmış olabilirsiniz. İşte tam da bu yüzden şimdiye kadar çevrenizden duyduklarınız ve gördüklerinizden sonra bebeğinizin kendi kendine uyuyabilmesi size bir hayal gibi gelebilir. Ama emin olun, bebeğe kendi kendine uyumayı öğretmek ve bebeği kendi yatağında uyumaya alıştırmak aslında düşündüğünüz kadar zor değil. Bunun için yapacağınız ilk şey, sizden bağımsız uyuyabilmesi için onu doğru şekilde yönlendirmektir. Sadece birkaç noktaya dikkat ederek bunu başarabilirsiniz.
Bebeğe Kendi Kendine Uyumayı Öğretmek!
Bebeğinize kendi kendine uyumayı öğretmek için aşağıda sıralayacağımız adımları takip edebilirsiniz:
- Öncelikle şunu söyleyelim; bebeğinizi emzik, biberon gibi nesnelerle ya da sallamak, daimi olarak pışpışlamak, gezdirmek gibi metotlarla uyutmaya çalışmayın. Bebekler yeni durumlara çok kolay adapte olurlar. Onu bu tarz uygulamalarla uyutmaya alıştırırsanız bir süre sonra hep aynı şekilde uyumak isteyebilir.
- Bebeğinizin biyolojik ritmini iyi takip edin. Uyku ve uyanıklık süreleri ile ne zaman uykuya ihtiyaç duyacağını gözlemleyip tespit edin. Bebeğiniz uykunun geldiği konusunda size son alarmları vermeden önce harekete geçmiş olmaya özen gösterin.
- Uyku rutinleri uygulayın. Uygulanması oldukça kolay olan uyku rutinleri ile bebeğinizin kendini güvende hissetmesini ve uyku vaktinin geldiğinin sinyallerini keyifli bir şekilde algılamasını sağlayabilirsiniz. Peki, nedir bu uyku rutinleri? Hemen sıralayalım: Uyku öncesi bebek masajı yapmak, diş fırçalamak, bez değişimi yapmak, masal okumak, banyo yapmak, aile üyelerine ve hatta oyuncaklara iyi geceler dileğinde bulunmak, cilt bakımı yapmak, ninni/şarkı dinlemek…
- Bebeğinize loş ve sakin bir ortam sunun.
- Rahat ve konforlu kıyafetler giydirin. Bebeğiniz henüz çok küçükse bir yenidoğan tulum, daha büyükse bir uyku tulumu ona rahat ve kaliteli bir uyku sunmanıza yardımcı olabilir.
- Bir uyku arkadaşı temin edinin. Tabii, bu bir zorunluluk değil. Bebeğiniz kendisini her gün aynı oyuncak ya da battaniye ile uyuma konusunda rahat hissederse kullanmayı sürdürebilirsiniz. Oyuncak temin etme konusunda ise bebeğinizin tercihlerini önemseyin.
- İlk aylarda yarım kundak metodu minik yavrunuzun sakinleşmesine yardımcı olabilir.
- İlk aylarda bebeğinizi aracısız ve kendi kendine uyuması konusunda teşvik ederseniz ileride “1 yaşındaki bebek kendi kendine nasıl uyur?” gibi sorular sizin ilgi alanlarınızın dışında kalır. Bunu sağlamanın ilk yolu bebeğiniz 4 aylık olduktan sonra yavaş yavaş uyku periyotları, yatma ve kalkma zamanları ve uyku rutinleri ile bir düzen oluşturmak. Düzeninizi sağlayıp rutinlerinizi uyguladıktan sonra bebeğinizi sakince yatağına yatırın. Ona yanında olduğunuzu sakin ses tonunuz ve bakışlarınızla hissettirin. Kucağınıza gelmek isterse onu reddetmeyin. Ancak uykuya geçişi konusunda onda alışkanlık yaratacak bir davranışı sürekli olarak uygulamaktan kaçının. Örneğin sırtını ya da karnını sıvazlamak, kucağınızda gezdirmek, göğsünüzde uyumasına izin vermek ve bunun gibi uygulamaları uyuyana kadar devam ettirmek…
- 2 yaş kendi kendine uyuma konusunda zorluklar yaşayacağınız bir dönem olabilir. 2 yaş sendromunun olası belirtilerini gözlemleyebileceğiniz bu dönemde bebeğiniz uykuyu reddedebilir. Bu dönemde özellikle sabır ve tahammül konusunda her ne kadar sınırlarınız zorlansa da bebeğiniz için maksimum çabayı göstermeye çalışın.
Bebeği Yatağında Uyumaya Alıştırmak!
Bebeği kendi yatağında uyumaya alıştırmak için bazı ipuçlarına dikkat edebilirsiniz. Aşağıda sıralayacağımız püf noktalar size yardımcı olabilir. Şimdi gelin, bunlara bir göz atalım:
- Bebeği yatağında uyumaya alıştırmak için aracısız uyuma adımlarını uygulamanız size yardımcı olabilir. Bu konuda uyku eğitimi yöntemlerini de deneyebilirsiniz.
- Yatakta uzun süre vakit geçirip sıkılmasının önüne geçmek için bebeğinizin uyku zamanını iyi belirleyin. Rutinlerinizi aksatmamaya dikkat edin.
- Bebeğinizin odasını ve yatağını ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Yalnız bunu yaparken yatağı oyun alanına çevirmemeye özen gösterin.
- Gün içerisindeki aktivitelerinizi bebeğinizin odasında yaparak odasına alışmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Bebek odasının ısı, ışık ve havalandırması ile ilgili gerekli kontrolleri düzenli olarak yapmaya dikkat edin.
- Bebeğinizin yataktan kalkmasına neden olabilecek su ve tuvalet ihtiyacı gibi durumları yatmadan önce giderebilirsiniz.
- Bebeğinizi sorunsuzca yatağında yatırsanız da gece uyanıp yanınıza gelmek, sizinle uyumak isteyebilir. Onun yanınızda uyumasına müsaade etmeniz kurmaya çalıştığınız düzeni bozabilir, bebeğinizin kafasının karışmasına neden olabilir. Bu yüzden tutarlı davranmaya özen gösterin.
- Uyanıp yanınıza gelen bebeğinizin bunu neden yaptığını anlamaya çalışın. Karanlık, korku, canavar ya da kabus görmek gibi çeşitli nedenlerden dolayı korkuyorsa onu yatağına götürüp sakince yatırın. Güven veren bir ses tonuyla her zaman yanınızda olduğunuzu ifade edin. Okşayıp öperek tensel temas kurabilirsiniz. Korkusu geçmediyse bir süre yanında durup telkinde bulunabilirsiniz. Odasının kapısının açık olduğunu söyleyerek ona güven verebilirsiniz.
- Odasına dair bazı seçimleri ona bırakabilirsiniz. Böylece kendi odasını ve yatağını benimseyip kabullenmesi kolaylaşabilir.
- Bebeği kendi yatağında uyumaya alıştırmak için en önemli noktalardan biri kararlı bir tutum sergilemenizdir. Bebeğiniz kimi zaman yanınıza sık sık gelebilir. Ağlayabilir, sizi yanında isteyebilir. Uyuyana kadar odada kalmanızı isteyebilir. Bu konuda belirlediğiniz sınırları aşmamanız bebeğinizin uyku konforu, düzeni için ve kafa karışıklığı oluşmaması için oldukça önemlidir.
Bebeği kendi yatağında uyumaya alıştırmak, en baştan doğru adımları uyguladığınız takdirde oldukça kolaydır. Emin olun sevgi, ilgi ve şefkatinizle bebeğiniz bu yeni sürece de kolayca adapte olacaktır.