Bebek 0-2 Yaş, Bebek Gelişimi, Bebek Sağlığı, Çocuk 3-8 Yaş

Balık Yağı Nedir?

Balık yağı; omega 3 yağ asitleri, D vitamini ve DHA içeriğine sahip hayvansal bir yağdır. Ton balığı, ringa balığı, uskumru ve hamsi gibi yağ bakımından zengin balıkların dokularından yararlanılarak elde edilir. Vücudun pek çok işlevini gerçekleştirmesine yardımcı olan omega 3 yağ asitleri insan vücudu tarafından üretilemez. Bu nedenle dışardan vücuda alınan besinler yoluyla takviye edilmesi önerilir. Yeterli miktarda omega 3 alabilmek için sağlıklı bir bireyin haftada 2-3 defa balık yemesi vücudun ihtiyacı olan bu yağları almasını sağlayabilir. Balık yağları; balık yemekten hoşlanmayanlar ya da bu kadar sık balık tüketemeyen yetişkinler ve çocuklar için omega 3 besin takviyesi sağlar.

Balık Yağı Nasıl Oluşturulur?

Balık yağları iki yöntem ile elde edilir. İlk yöntem ıslak presleme yöntemidir. 40 cm’den büyük balıklar ufak parçalara ayrılarak 95 santigrat dereceye kadar ısıtılır ve 15- 20 dakika boyunca pişirilir. Pişirme işlemi ile balığın içindeki katı maddeler sıvılardan ayrılır. Balık içindeki protein, su ve yağ santrifüj yardımıyla birbirinden ayrıştırılır. Balık yağları bu karışımdan alınarak başka yere alınır. Balık yağlarını elde etmek için kullanılan ikinci yöntem ise buharlama yapmaktır. Buharlama yöntemi ile balık; yağı, sıvı ve katı maddeleri süzdürülerek birbirinden ayrılır. Süzdürülen malzemelerin içindeki yağ yukarı doğru yükselir. Buharlama işlemi daha uzun süren bir yöntemdir ve süzdürme işlemi sırasında yağa diğer malzemelerin karışma olasılığı vardır. Santrifüjleme ile yapılan işlem hızlanır ve daha saf bir yağ elde edilebilir.

Balık Yağı Nasıl Kullanılır?

Balık yağı; anne karnından itibaren tüm yaşam boyunca vücudun ihtiyacı olan Omega 3 yağ asitleri, EPA ve DHA bileşenlerini içerir. Bu nedenle balık yağı faydaları arasında sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmeye ve hamilelikte düşük riskini azaltmaya yardımcı olduğu sayılabilir. Balık yağı ne işe yarar sorusuna özellikle çocuklukta rastlanan bir problem olan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavilerinde yardımcıdır şeklinde cevap verilebilir. Balık yağı boy uzatır mı şeklinde pek çok soru ile karşılaşmak mümkündür. Ancak bu soruya boy uzatır veya uzatmaz şeklinde net bir cevap vermek mümkün değildir. Çünkü boy uzamasında genetik faktörler ve vücudun ihtiyacı olan besinleri alarak, sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmek etkilidir. Balık yağı hapı faydaları arasında; çeşitli kalp rahatsızlıkları, anksiyete, depresyon ve zayıf bağışıklık sistemi gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesinde yardımcı olmak yer alır. Eklem iltihabı, mide ülseri ve gözde görülen sarı nokta hastalığında da doktor önerisi ile yardımcı besin olarak kullanılması mümkündür. Beyin gıdası olarak nitelendirilen balık yağlarının hafızayı güçlendirme fonksiyonu bilinir. Bu yardımcı özelliği nedeni ile özellikle demans ve Alzheimer gibi hastalıklarda da kullanılabilir. Akne ve sedef gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarında da verilen tedaviye ek olarak kullanılabilir. Ürünlerin içinde bulunan omega 3 yağ asitleri vücudun herhangi bir yerindeki şişliği ve ağrıyı azaltmaya da yardımcı olabilir. Kan sulandırıcı etkisi de bulunur. Çocuklarda ve yetişkinlerde doktor önerisi ile kullanılması önerilen omega 3 yağı; çiğneme tableti, kapsül ve hap olarak farklı formlarda satışa sunulabilir. Balık yağı çocuklar için çiğnenebilir jel olarak da üretilir. Vücudun pek çok işlevinin gerçekleştirilmesini sağlayan omega 3 yağ asitleri; vücutta üretilemediği gibi depolanamaz da. Bu nedenle ürünün düzenli olarak kullanılması tavsiye edilir. Tablet, sıvı ya da kapsül formunda üretilen balık yağları, son kullanma tarihine kadar bozulmaması için E vitamini gibi bazı ek maddeler kullanılarak desteklenir. Balık yağı kilo aldırır mı sorusu sıklıkla cevap aranan bir sorudur. Balık yağlarının -belirli bir ölçüde kalori içermekle beraber- istenmeyen ve sağlığa olumsuz yönde etki edecek bir düzeyde kilo artışına neden olmadığı söylenebilir.

Balık Yağı Ne Zaman İçilmelidir?

Omega 3 yağının günlük dozajı; kişinin yaşına, yaşam tarzına ve sağlık durumuna göre değişebilir. Ancak Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi 2-18 yaş arasındaki herhangi bir sağlık sorunu olmayan çocuklar için günlük dozajı 250 mg. olarak önermektedir. Balık yağı ne zaman içilir sorusunun tek bir yanıtı yoktur. Aç ya da tok, günün herhangi bir saatinde kullanılabilir. Ancak balık yağlarını içmek için en uygun zamanın yemeklerden önce olduğu söylenebilir. Her besin takviyesinde olduğu gibi bu üründe de kullanacağınız en uygun miktarı doktorunuzun belirlemesi gerekir. Doktorunuzun tavsiye ettiği günlük dozaja uygun olarak alındığı taktirde balık yağı almanın herhangi bir mevsimi ya da dönemi de yoktur. Balık yağları, omega 3 içeren gıdaların tüketilmemesi ya da az tüketilmesi nedeniyle alındığı için herhangi bir sağlık probleminiz veya balık ve balık ürünlerine alerjiniz yoksa istediğiniz süre boyunca kullanabileceğiniz bir gıda takviyesidir.

Balık Yağı Nasıl Saklanmalıdır?

Balık yağı şurubu gibi sıvı formlarının kapağı açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmesi önerilir. Sıvı balık yağları açıldıktan sonra 3 ay süre içerisinde kullanılmalıdır. Balık yağlarını ışıktan ve ısıdan uzak tutarak saklamak gerekir. Tarihi geçmiş ürünleri kullanmamanız da son derece önemlidir. Jel şeklindeki ürünleri son kullanma tarihine kadar güneş ışığı almayan kuru bir yerde saklamanız önerilir. Takviye almadan önce markaları araştırmanız ve civa, PCB gibi zararlı maddelerden arındırılmış ürünleri tercih etmeniz sağlığınız için oldukça önem taşır.

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir