Bebeğiniz doğduğu andan itibaren hayatınızdaki en değerli varlık haline gelir. Bakımına gösterdiğiniz özeni onunla kurduğunuz ilişki esnasında da göstermeniz gereklidir. Baba ve bebek ilişkisinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi, baba ve bebek arasında güçlü bir bağ oluşması için yapabileceğiniz birçok aktivite vardır. Minik yavrunuzun sağlıklı bir birey haline gelmesi ve hem zihinsel hem de fiziksel gelişim süreçlerini eksiksiz bir şekilde tamamlaması için onunla kurduğunuz ilişkinin sağlam ve güven temelli olması gereklidir.
Bebekler Babalarını Ne Zaman Tanır?
Bebeğinizin etrafını analiz etmesi ve çevresindeki kişileri tanıması gelişim süreçleri ile birlikte ilerler. Bebekler doğdukları andan itibaren çevrelerinde gelişen olayları algılamaya başlarlar. Önce gülümseyerek ve ağlayarak sizinle iletişime geçer. 4. ayın sonunda ise bebekler anne ve babalarını tanımaya başlar. Ancak bebeğinizin sizi tanıdığından emin olamayabilirsiniz. Bu durumda endişeye kapılmadan tepkilerini inceleyebilirsiniz.
Babalar Bu Süreçte Ne Yapmalı?
Bebeğiniz sizi gördüğünde verdiği tepkiler ile sizi tanıyıp tanımadığını belli eder. Her bebek tepkilerini farklı şekilde ifade eder. Bu tepkileri anlamlandırabilmek için öncelikle birlikte geçirdiğiniz sürenin yeterli olması gerekir. Bebeğiniz sizi tanımaya başladıktan sonra onunla geçirdiğiniz vakti arttırabilirsiniz. Minik yavrunuzla konuşurken ona kim olduğunuzu söyleyebilir, sevginizi gösterirken onunla sözlü iletişime de geçebilirsiniz. Unutulmamalıdır ki bebekler sevgilerini hissettikleri kişiler ile iletişim kurmaya çalışır.
Baba ve Bebek Arasındaki Bağı Güçlendiren Aktiviteler
Baba ve bebek arasındaki bağı güçlendiren birçok aktivite vardır. Bunları hem evde hem de dışarıda uygulayabilirsiniz. Evde geçireceğiniz zamanlarda bebeğinizle eğitici ve öğretici oyuncaklar ile oyun oynayabilirsiniz. Çeşitli şekilleri bir araya getirme ya da renkleri öğrenme gibi oyunlar oynayarak hem iletişiminizi geliştirebilir hem de bebeğinizin zihinsel gelişimine katkı sunabilirsiniz. Bebeğiniz henüz konuşmuyor olsa da onunla iletişime geçerken konuşmanız sözcük dağarcığının gelişmesine katkı sağlar.
Baba ve Bebek Arasındaki İletişim Bebeği Nasıl Etkiler?
Bebek baba ilişkisinin güven ve sevgi çerçevesinde oluşması bebeklerin ilerleyen süreçlerde kurduğu ilişkilerin sağlıklı olmasını sağlar. Bebeğiniz doğduğu andan itibaren onunla iyi bir ilişkiye sahip olmanız hem beden hem de ruh sağlığının gelişimi için oldukça önemlidir. Babaları ile iyi bir bağ kurmuş bebeklerin daha sosyal ve iletişim becerilerinin daha gelişmiş olduğu gözlemlenir. Güven duygusunu tatmış ve sevgiye doymuş bir bebeğin sağlıklı bir birey olma yolundaki ilk adımlarından biri tamamlanmış olur. Bu nedenle bebeğiniz ile kurduğunuz ilişkinin sadece yaşanılan ana değil bebeğinizin tüm hayatına etkisi olduğunu unutmamalısınız.
Babaların Bebekle Bağ Kurması İçin Öneriler
Baba ve bebek arasındaki bağı güçlendirmek ve bebeğinizle sağlam bir bağ kurmak için onun zorlandığı durumlarda yanında olabilirsiniz. Örneğin; gaz problemi yenidoğan bebekleri huzursuz ederek uykularını bölen problemlerden biridir. Bu gibi durumlarda bebeğinizin rahatlamasını sağlayacak masajlar yapabilir, onunla konuşarak sakinleşmesine yardımcı olabilirsiniz. Bebeğiniz hem gülerken hem de ağlarken yanında olmaya özen göstermelisiniz. Ağladığı durumlarda yanında olduğunuzu fark etmesi size duyduğu güveni arttırırken, güldüğü zamanlarda yanında olmanız ve ona eşlik etmeniz ise sevgi bağınızı güçlendirir.
Bebeğiniz Doğmadan Onunla Tanışın
Bebeğiniz henüz anne karnındayken onunla konuşmaya başlayabilirsiniz. Yapılan araştırmalarda bebeklerin anne karnındayken de çeşitli sesleri algılayabildiği ortaya çıkmıştır. Bebeğinizin henüz doğmadan sesinizi tanıması, doğduktan sonra kuracağınız ilişkinin temellerini atar. Bu nedenle henüz anne karnındaki bebeğinizle konuşmaya başlayabilir, ona çeşitli hikaye ve masallar anlatmaya başlayabilirsiniz. Bebeğiniz anne karnındayken onun gelişim süreçlerini takip etmeniz, doktor kontrollerine katılmanız ve bebek alışverişleri esnasında annenin yanında olmanız sizin de babalığa hazırlanmanızı sağlar.
Baba ve bebek iletişimi iki boyutludur. Hem bebeğinizin sizinle hem de sizin bebeğinizle kurduğunuz bağ ilişkinizi belirler. Bebeğiniz doğmadan babalık sorumluluklarını yerine getirmeye başlamanız yenidoğan bebek baba ilişkisinin kurulmasını ve bebeğinizin doğduktan sonraki süreçlere alışmanızı da kolaylaştırır.
Ten Tene Temas Edin
Bebeğinizin tenine dokunmanız ve bakımını yaparken onunla doğru bir iletişim kurmanız baba ve bebek ilişkisini güçlendiren unsurlardan bir diğeridir. Bebeğiniz ile fiziksel temas kurmaktan çekinmemelisiniz. Ona sarılarak ya da onu göğsünüzde uyutarak huzurlu olmasını sağlayabilirsiniz. İlişkinizi güçlendirmek için ona masaj yapabilir, saçlarını tarayabilir, banyo yaptırabilirsiniz. Böylece bebeğiniz ile çok yönlü bir iletişim kurmuş olursunuz.
Rutinlerin Bir Parçası Olun
Bebeğiniz doğduğu andan itibaren gelişim süreçlerinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için belli başlı rutinlere sahip olur. Beslenme saati, uyku saati ve aktivite saati gibi zaman dilimleri bebeğinizin rutinlerinden bazılarıdır. Ayrıca banyo yapma, dışarı çıkma, çeşitli oyunlar oynama gibi rutinlere de sahip olması gereken bebeğinizin bu anlarda yanında bulunmanız son derece önemlidir. Örneğin, banyo rutinlerinde minik yavrunuzun yanında bulunarak birlikte su ile oynayabilirsiniz. Bebeğinizin rutinlerinin bir parçası olmanız ve onunla düzenli aktivitelerde bulunmanız güven duygusunun gelişmesini sağlar.
Birlikte Yürüyüşe Çıkın
Bebeğiniz ile yapacağınız en güzel aktivitelerden biri de yürüyüş yapmaktır. Bebeğinizin açık havada vakit geçirmesi hem sosyalleşmesi hem de fiziksel gelişimi için oldukça önemlidir. Birlikte kısa yürüyüşler yaparak keyifli vakit geçirebilirsiniz. Böylece bebeğinizin dış ortamda bulunan nesnelere, hayvanlara ya da başka bebeklere verdiği tepkileri de gözlemleme fırsatı yakalayabilirsiniz. Özellikle doğa yürüyüşleri yaparken ona doğayı tanıtabilir, çeşitli ağaç ve bitkileri anlatabilir, toprak ile temas etmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin sizden bir şeyler öğrenmesi de ilişkinizin güçlenmesine katkı sunar.
Bebeğinizin Eğlenmesini Sağlayın
Bebeğiniz ile geçireceğiniz zamanlarda birlikte eğlenmek baba ve bebek ilişkisini güçlendirme konusunda etkilidir. Bebeğinizle gerçekleştireceğiniz tüm aktiviteleri eğlenceli hale getirebilirsiniz. Bebeğiniz ek gıdaya geçip mama yemeye başladığında ona eğlenceli tabaklar hazırlayabilir, yemek yerken çeşitli oyunlar oynayarak yemeğini keyifle yemesini sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz emeklemeye ya da yürümeye başladığında birlikte yakalama oyunları oynayabilir, bu sayede bebeğinizin fiziksel olarak aktif olmasını sağlayabilirsiniz. Onun eğlenmesini sağlayacak bir bebek ve baba oyunu ile birlikte geçirdiğiniz vakti keyifli hale getirebilirsiniz.
Gözyaşlarını Dindirin
Bebeğiniz belirli bir yaşa gelip kendini tam olarak sözcükler ile ifade etmeye başlayana kadar huzursuz olduğu durumları ağlayarak gösterir. Baba ve bebek arasındaki bağın önemi özellikle bebeğinizin zorlandığı ve size ihtiyaç duyduğu anlarda ortaya çıkar. Bu nedenle bebeğiniz ağladığında ona sevginizi sunmanız ve gözyaşlarını dindirmeniz çok önemlidir. Bebeğinizin gözyaşlarını dindirmeniz güven duygusunun pekişmesini sağlar.
Kendi Yöntemlerinizi Geliştirin
Tüm bu önerilerin yanı sıra bebeğiniz ile kuracağınız ilişki size özeldir. Çeşitli aktiviteler ve birlikte zaman geçirme önerilerine ek olarak kendi yöntemlerinizi geliştirebilirsiniz. Bebeğinizin hoşuna gidecek aktiviteleri onunla vakit geçirdikçe anlayabilirsiniz. Bebeğinizin keyif alacağını düşündüğünüz aktiviteler icat edebilir, birlikte kaliteli zaman geçirmenin yollarını bulabilirsiniz. Size özel rutinlerinizin olması aranızdaki sevgi ve güven bağına katkıda bulunur.