Anne sütü bebeklerin 6 ay boyunca alması gereken tek gıdadır. Bununla birlikte çeşitli sebeplerle sütünüzü sağarak saklamanız gerekebilir. Sütünüzü sağmanın ve muhafaza etmenin yöntemleri ve önemli ayrıntıları vardır. Bunlara dikkat etmeniz vitamin ve mineral kayıplarının önüne geçmenizi sağlar. Peki, anne sütü nasıl sağılır ve sağılan anne sütü dolapta saklanır mı? Anne sütü saklama yöntemleri nelerdir? Bozulmuş anne sütü nasıl anlaşılır?
Anne Sütünü Sağmak
Emzirirken bebeğinizle daha yakın bir bağ kurarsınız. Ancak işe başlama, hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı sütünüzü sağmanız gerekebilir. Pompası, elektrikli pompa ve elle sağma gibi farklı yöntemler vardır. Hangisini tercih ederseniz edin süt sağımından önce ellerinizi yıkamanız ve tüm biberon, kap, pompa gibi emzirme ürünlerini sterilize etmeniz gerekir.
Elle sağım yapmak için şu adımları takip edebilirsiniz:
- Rahat edeceğiniz bir pozisyon bulduktan sonra süt sağacağınız kabı göğsünüze yakın bir konuma yerleştirin.
- Göğüslerinize hafifçe masaj yaparak başlamak süt akışının hızlanmasına yardımcı olabilir.
- Göğsünüzü C şeklinde tutun. Başparmağınız göğüs ucuna yakın konumda diğer parmaklarınız ise göğsünüzün altında olmalıdır.
- Başparmağınızı ve parmaklarınızı çok bastırmadan ritmik hareketlerle göğüs ucuna doğru ittirin.
- Süt akışınızın yavaşladığını fark ettiğinizde, farklı bir bölgeden sağmak için ellerinizi göğsünüzün etrafında hareket ettirin ve işlemi tekrarlayın.
- Bir göğüsten sağabildiğiniz kadar sağdıktan sonra, işlemi diğer göğsünüzde tekrarlayın.
Göğüs pompalarının elektrikli ve manuel olmak üzere 2 farklı tipi vardır. Manuel göğüs pompası ile sağım yapmak elektrikli pompaya göre daha uzun sürebilir. Manuel göğüs pompalarının iyi yanı, kullanımı kolay, hafif ve daha sessiz olmalarıdır. Manuel pompa ile sağım yapmak için uygulamanız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
- Göğsünüze birkaç dakika masaj yapın.
- Göğüs kalkanını veya hunisini göğsünüze yerleştirerek yavaşça sağın. Sütünüzün gelmesi birkaç dakika sürebilir.
- Sütünüz azaldığında diğer göğsünüze geçin.
- Her iki göğsü de boşalttıktan sonra pompanın biberonuyla sütünüzü direkt bebeğinize verebilir veya oda sıcaklığında 3 saate kadar bekletebilirsiniz.
- Pompayı ve parçalarını yıkayın ve sterilize edin.
Elektrikli göğüs pompası kullanmanın avantajı, otomatik sağım yapması ve manuel göğüs pompalarından daha az zaman harcamasıdır. Elektrikli pompayla sağıma dair bazı ipuçlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Ürünü manuel pompaya benzer şekilde göğsünüze yerleştirin.
- En düşük ayarda çalıştırın. Kademeyi yavaş yavaş artırabilirsiniz.
- Her iki göğsü de boşalttıktan sonra sağma işlemini sonlandırın. Sütünüzü hemen kullanabilirsiniz ya da 4 ile 6 saatten fazla olmamak üzere oda sıcaklığında bırakabilirsiniz.
Anne Sütü Nerede Saklanır?
Sütünüzü uygun saklama ürünleriyle oda sıcaklığında 19-25 derece 3 saat muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabında saklama süresi 3 gündür. Dondurucuda ise 3 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz. Bunun için BPA içermeyen plastik şişeler ve saklama torbaları bulunur. Sütünüzü sağdıktan sonra bu ürünlerin içine koyarak buzdolabında veya dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Sütün olabildiğince taze tüketilebilmesi ve sağım zamana dair bilgi edinebilmek için tarih de yazabilirsiniz. Buzdolabındakinin üzerine ekleme yapacaksanız yeni sağdığınız sütü buzdolabında soğutmalısınız.
Anne Sütü Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?
Sağıldıktan sonra buzdolabında 3 güne kadar muhafaza edilebilir. Eğer dondurarak saklamak isterseniz dolabın dondurucu gözüne koyabilirsiniz. Buzlukta anne sütü 6 ay saklanır mı? gibi sorularla sık karşılaşılır. Hemen cevaplayalım: Dondurucuda en fazla 3 ay saklanabilir.
Anne Sütü Biberonda Saklanır mı?
BPA içermeyen ve iyi sterilize edilmiş biberonda anne sütü sağlıklı şekilde saklanabilir. Ancak bozulma ve dökülmeyi önlemek amacıyla ağzının sıkıca kapatılması gerekir. Bu yöntem bebeğinizi pratik şekilde beslemenize de yardımcı olur. Buzdolabından çıkardıktan sonra uygun şekilde ısıtarak bebeğinize verebilirsiniz.
Anne Sütü Saklama Yöntemleri
2 gün gibi kısa süre içinde kullanmayı düşünüyorsanız buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Besin değerlerini koruyarak uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız buzdolabı poşeti veya plastik süt saklama kabı kullanarak dondurucuya koyabilirsiniz. Anne sütünü sağlıklı şekilde dondurmak için bazı önemli ipuçları bulunur:
- Dondurucuda uzun süre saklamak için, sıkıca kapanan BPA içermeyen plastik kaplar kullanabilirsiniz. Sütünüzü saklama poşetleriyle de dondurucuda saklayabilirsiniz. Üzerine sağım tarihini yazarak uygun sırayla bebeğinize sunabilirsiniz.
- Diğer yiyeceklerde olduğu gibi süt de çözüldükten sonra tekrar dondurulamaz. Bebeğiniz doymamışsa buzluktaki sütü yeniden ısıtabilirsiniz, ancak tekrar donduramaz veya bebeğinizin içmediği sütü yeniden kullanamazsınız.
- Anne sütünü dondurmak, daha uzun süre saklamanızı sağlar. Dondurucuda 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Sağılmış Anne Sütü Saklamak İçin Öneriler
Bebeğinizin beslenmesinde anne sütü ne kadar önemli ise anne sütü saklama koşulları da aynı şekilde önemlidir. Sütü, bebeğinizin sağlığı için gereken hijyenik koşul ve süre içerisinde muhafaza etmeli ve kullanmalısınız. Sağmaya başlamadan önce kullanacağınız tüm eşyaların uygun şekilde sterilize edildiğinden emin olmalısınız. Sağım işleminden sonra kullanacağınız süreye bağlı olarak buzdolabı veya buzluğa koyabilirsiniz.
Buzluktaki Anne Sütü Nasıl Isıtılır?
Dondurulmuş süt buzdolabında çözülmelidir. Sütü hemen kullanmanız gerekiyorsa, biberonu ılık suya koyarak çözebilirsiniz. Ayrıca çözülmüş olanı tekrar dondurmamak gerekir ve mikrodalga gibi araçlarla ısıtma yapmamanız son derece önemlidir.
Anne Sütünün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Süt, doğal olarak katmanlara ayrılır ve yağ en üste çıkar. Çalkaladıktan sonra ise kolayca karışabilmesi gerekir. Sütün dokusunda ve kokusunda farklılık varsa, ekşi ve rahatsız edici bir koku hakimse bozulmuş olabilir. Bozuk anne sütü ise bebeğe sunulmamalıdır.