Genel, Hamilelik, Hamilelikte Beslenme, Hamilelikte Kilo Alımı

Anne Karnındaki Bebek En Çok Hangi Haftalarda Kilo Alır?

Çiftlerin ilk bebek haberini duydukları andaki tepkileri görülmeye değerdir. Bebek haberi tüm ailede heyecan, mutluluk, şaşkınlığın aynı anda yaşanmasını sağlar. Bu duyguları bir arada yaşayan anne baba adayları için hayatlarında farklı bir evre başlar. Bebek hamileliğin ilk ayında adeta küçük bir haşhaş tanesi büyüklüğündedir. Zamanla büyümeye ve kilo almaya başlar. Bebeğin gelişimi hafta hafta takip edilir. Normal koşullarda hamilelik süresi yaklaşık 40 haftadır. 40 haftalık süre ise trimester olarak anılan ve üçer aylık bölümlere ayrılan 3 farklı dönemde değerlendirilir. Anne karnındaki bebek ilk haftalarda kilo almaktan ziyade genel gelişimini tamamlamakla meşguldür. Hamileliğin son 3 haftası ise en fazla kilo aldığı dönemdir. Peki, anne karnındaki bebek nasıl kilo alır, anne karnındaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir? Gebelikte nasıl beslenmek gerekir?

Anne Karnındaki Bebek Nasıl Beslenir?

Uyku düzeninde, beslenme rutininde, günlük aktivitelerinde değişiklik yapan anne adayı artık yalnız değildir. Tüm yaşamı karnındaki minik yavruya göre şekillenir. Anne karnındaki bebek beslenme düzeni nasıl olmalıdır sorusu anne adaylarının en çok araştırdığı konular arasında yer alır. Annenin karnındaki bebek beslenmesi plasenta ve göbek kordonu aracılığıyla gerçekleşir. Plasenta bebeğin beslenmesinden oksijenine kadar tüm yaşamsal aktiviteler için oldukça önemlidir.

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Kilo Alır?

Anne adayları hamileliklerinin ilk gününden itibaren fiziksel ve ruhsal pek çok değişim yaşarken bir yandan da minik bebeklerinin kilosunu, sağlıklı olup olmadığını merak ederler. Rahme düştüğü andan itibaren anneyi ruhsal ve fiziksel olarak değiştiren bebek haftalar geçtikçe gelişmeye ve büyümeye devam eder. Peki, anne karnındaki bebek ne zaman kilo alır? Anne karnındaki bebek ilk haftalarda 1-2 gr alır. Sonraki haftalarda ise haftada yarım kilo alarak gelişmeye devam eder. Annenin karnındaki bebek hamileliğin 29. haftasından itibaren hızla kilo almaya başlar. 30. hafta ise artık yağ depolamaya başladığı haftadır. Anne karnındaki bebek kilo alımını tamamladığında ortalama 3,5 kg ağırlığında ve 49-50 cm uzunluğunda olur. 40. haftada gelişimini tamamlamıştır ve artık doğmaya hazırdır.

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Annenin Yediklerinden Beslenir?

Fiziksel değişiminden dolayı hamile olup olmadığını merak eden anne adayı bebek 5 haftalıkken hamile olduğunu öğrenir. Bu süre boyunca bebek annenin rahim duvarından beslenir. Embriyo rahim içinde büyümeye başlarken birkaç hafta içinde anne ve bebek arasında kordon olarak anılan bağ oluşur. Anne karnındaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir sorusunun cevabı da kordon oluştuktan sonradır. Bebeğin göbeğinden anneye bağlanan kordon annenin yediği gıdalardaki besini bebeğe iletir. Kordonun oluşmasıyla anne karnındaki bebek daha güçlü besinlere ulaşarak gelişmeye devam eder. Annenin hamilelik süresince dengeli beslenmesi bebeğin gelişimi için hayati öneme sahiptir.

Anne Karnındaki Zayıf Bebek Nasıl Kilo Alır?

Hamilelikte bebeğin kilo alması sağlıklı olduğunu gösteren önemli bir kriterdir. Anne karnındaki zayıf bebek oluşumunun öncelikli sebebi ise annenin yeterli beslenmemesidir. Eğer bebek haftasında olması gereken kiloda değilse ve kilo alması yavaşsa öncelikle annenin beslenmesini yeniden gözden geçirmesi önerilir. Hamileliğin 3. trimester dönemi olarak anılan hamileliğin 7. 8. ve 9. aylarında bebeğin kilosunda kayda değer bir artış söz konusudur. Hamilelik sürecinde anne adayı da kilo almaya devam eder. Dengeli beslenme hem anne adayının hem de bebeğin gereksiz kilo almasının önüne geçer.

Anne Karnındaki 7 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Bebek 7 aylık olunca 3. trimesterin ilk ayındadır. Bu dönemde bebeğin boyunun istenilen şekilde uzaması ve kilo alması önemlidir. 7 ayın sonunda bebeğin kilosu 900-1400 gram arasındadır. Boyu ise ortalama 25-30 cm arasındadır. Bebek 7 aylık olunca dünyaya gelirse % 85 oranında yaşama şansı vardır. Nedeni ise her ne kadar elleri, derisi, saçları, göz kapakları tamamlanmış olsa da ciğerleri ve bağışıklık sisteminin gelişimini tamamlamamış olmasıdır.

Gebelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Hem anneye hem de anne karnındaki bebeğe kilo aldıran besinler çok çeşitlidir. Yumurta, balık, kırmızı et, beyaz et gibi protein bakımından zengin gıdalar; yer fıstığı, ıspanak, fındık, karnabahar, kepek ekmek, taze yeşil sebzeler gibi folik asit bakımından zengin gıdalar; tam tahılı ekmek çeşitleri, kayısı, barbunya, kuru üzüm, bezelye, pırasa, ahududu gibi lifli gıdalar; süt, peynir, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum içeren gıdalar; portakal, limon, kırmızı ve yeşil biber, çilek, greyfurt, karnabahar, lahana gibi C vitamini içeren gıdalar bu besinler arasında yer alır. Bunların yanında anne adayının demir eksikliği tedavisinde dışardan demir takviyesi alması demir eksikliğine bağlı kansızlığın önüne geçer. Günde 2-3 litre su tüketimi hem bebek hem de anne sağlığı için son derece önemlidir. Bu durumda anne karnındaki bebek nasıl kilo alır sorusu annenin dengeli beslenmesiyle, şeklinde cevaplanabilir.

Bebeğin Kilo Almasına Engel Olacak Besinler Nelerdir?

Bebeklerin kilo almamasının birçok sebebi olsa da sağlıklı bir hamilelikte ana sebep beslenmedir. Anne karnındaki bebek neden kilo almaz sorusunun cevabı olarak aşağıdaki durumlardan söz etmek yerinde olur:

  • Hamilelik sırasında özellikle cıva oranı yüksek deniz ürünleri (özellikle büyük balıklar) ve çiğ ya da az pişmiş deniz ürünleri hem anne adayının hem de bebeğin sağlıklı kilo almasının önüne geçer.
  • Az pişmiş kümes hayvanları ve yumurtalarının tüketiminden kaçınmak gerekir.
  • Pastörize edilmemiş gıdalar da anne ve bebek sağlığını olumsuz etkiler.
  • Yıkanmamış meyve ve sebzelerde zararlı bakterilerin üreme ihtimali yüksektir. Gıdaların yeteri kadar pişmiş olmasından emin olmak gerekir.
  • Aşırı kafein ve bitki çayı tüketimi bebeği olumsuz etkiler.
  • Alkol tüketiminin bebek üzerinde olumsuz etkisi olduğu kanıtlanmıştır.

Gebelikte Bebeğin Kilosu Neye Bağlıdır?

Gebelikte beslenme bebeğin kilosunu doğrudan etkiler. Gebelikte bebeğin kilosunu etkileyen diğer faktörlerden bazıları şunlardır:

  • Annenin şeker hastası olması
  • Genetik faktörler
  • Annenin kronik hastalığının olması
  • Anne adayının sigara kullanması
  • Hamilelik sırasında gelişen ağır enfeksiyon
  • Tansiyon yükselmesi
  • Besin değeri düşük işlenmiş gıdaların ağırlıklı olduğu bir beslenme rutini

Gebelikte Nasıl Beslenmek Gerek?

Sağlıklı bir anne adayı hamileliğini 7-10 kg arasında fazla kilo ile tamamlamayı hedefler. Hamilelikte kilo kontrolü anne ve bebek açısından oldukça önemlidir. Günlük protein, yağ ve karbonhidrat alımının dengeli olması anne adayının sağlıklı kilo almasına katkı sağlar. Anne adayı günlük enerjisinin yaklaşık %12-15’ini proteinlerden, %25-%30’unu yağlardan ve %55- %60’ını karbonhidratlardan sağladığında sağlıklı bir gebelik geçirir. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise şeker tüketimidir. Şeker tüketiminin sıfırlanması özellikle şeker hastalığı öyküsü olan anne adayları için hayatidir. Bununla birlikte beslenme programı annenin varsa hastalık öyküsüne de dikkat edilmelidir. Dengeli beslenme sadece gebelik süreci için geçerli değildir. Gebelik sürecinin ardından dünyaya gelen bebeklerini sağlıklı bir şekilde büyütmek amacıyla anneler için yeni bir beslenme ve emzirme sayfası açılır.

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir