Doğum yaklaştıkça bebeğinizi tatlı ezgilerle uyutacağınız, sütünüzle besleyeceğiniz, narin cildinin bakımını yapacağınız ve oyunlar oynayacağınız bebek odasını nasıl düzenleyeceğiniz konusunda kafanızda sorular belirmeye başlar. “Eşyaları nasıl seçmeli?”, “Duvarlar için ne renk belirlemeli?”, “Eşyaları nasıl konumlandırmalı?”, “Bebeğinizin odasında nelere ihtiyacınız olur?” gibi soruların ardı arkası kesilmez. Çok heyecanlısınız evet, artık beklediğiniz sona yaklaşırken minik yavrunuz için kusursuz ve huzur dolu bir oda hazırlamak istiyorsunuz. Onu büyütürken odasında beraber neler yapacağınızı aklınızdan geçiriyor, oynayacağınız oyunların hayalini kuruyorsunuz. Şimdi biraz sakinleşme zamanı; çünkü hazırlıklar başlıyor! Sakin bir kafayla bebeğinizin ihtiyaçlarının neler olabileceğini araştırmaya başlamanın zamanı geldi.
İlk olarak bebeğinizin odasında kullanacağınız eşya ve ürünlerle ilgili bir liste yaparak işe başlayabilirsiniz. Yapacağınız liste, bazı gerekli eşyaların gözden kaçma ihtimalini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Hatta bu listeyi “Akıl akıldan üstündür.” diyerek tek başına yapmamanızda fayda var, eşinizle ve yakınlarınızla beraber düzenleyebilirsiniz. Liste bitti, alışverişlerinizi yaptınız. Şimdi işe nereden başlayacağınız konusunda kafanız karışmış olabilir. Yazımıza göz atarak aklınızdaki soru işaretlerini dağıtabilirsiniz.
Bebek Odası Nasıl Olmalı?
Minik yavrunuz için düzenleyeceğiniz bebek odasının öncelikle yalın ve işlevsel olması önemlidir. Bebeğinizin odasında yer alan eşyalar sadece kullanımda olan eşyalar olmalıdır. Kalabalıktan uzak bir düzenleme, sizin ve bebeğinizin konforu için idealidir. Üstelik minik bebeğiniz hızla büyürken beraber oyun oynayabileceğiniz ferah bir alan da gerekebilir. Bu bakımdan bebeğinizin odasının aynı zamanda bir oyun alanı da olacağını hesaba katarak eşya düzenlemekte fayda var.
Bebeğinizin odasının yatak odanıza yakın bir mesafede bulunması önemli bir ayrıntıdır. Yakın bir oda ile bebeğiniz ağladığında ya da size ihtiyaç duyduğunda onu hemen duyabilmeniz ve kısa bir süre içinde yanında olabilmeniz mümkün hale gelir.
Bebeğinizin odasının yeterince güneş ışığı alması ve havadar olması gerekir. İlk hevesle bebeğinizin odasını oyuncaklar ve süs eşyalarıyla doldurmak isteyebilirsiniz. Ancak emin olun, bunlar toz kaynağı olmaktan öteye gitmeyecektir. Süs eşyalarından uzak, sadece oynayabileceği oyuncakların bulunduğu bir oda, bebeğiniz için çok daha sağlıklı ve işlevsel olacaktır.
Bebeğinizin uyku kalitesi için loş bir ortam yaratmak önemlidir. Zira biyolojik saati ayarlamak, vücudun doğal dengesini korumak, uyku kalitesini sağlamak gibi fonksiyonları olan melatonin hormonun salgılanması için vücut, karanlık bir ortama ihtiyaç duyar. Siz de uyku saatlerinde kullanmak üzere bebeğinizin odasında bu ortamı sağlayacak fon perdelere yer vererek uyku kalitesini artırabilirsiniz.
Bebek Odası Hazırlığı Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bebeğinizin odasını hazırlama aşamasında onun için en iyisini yapma isteğiyle dekorasyon dergilerine ya da uzmanların yazılarına göz atmış olabilirsiniz. Bebeğinizin odasını hangi stilde döşerseniz döşeyin, önceliğiniz bebeğiniz ve sizin konforu olmalıdır. Zira, konforlu bir ortamda uyku, bakım, oyun, beslenme gibi rutinlerinizi huzurla gerçekleştirebilirsiniz.
Dekoratif bir oda hayal ediyorsanız bir konsept belirlemekle işe başlayabilirsiniz. Kız ya da erkek bebek odasına göre yıldızlar, çiçekler, ayıcıklar, uzay, masal ülkesi ya da marine figürleri ile bezenmiş çeşitli tekstil ürünleri ile bebek odanıza renk ve hareketlilik katabilirsiniz. Renk demişken, bebek odası dekorasyonu için hangi renk kullanırsanız kullanın, pastel tonların yumuşak ve sakinleştirici etkisi ile naif duruşu, odanızın masum ortamı ile bütünlük sağlayacaktır. Duvarları boyayabileceğiniz gibi bebek odası duvar kâğıdı kullanarak da odayı renklendirebilirsiniz. Erkek ve kız bebek odası için tasarlanan duvar kâğıdı çeşitleri ile bebeğinizin odasını süsleyebilir, duvar stickerları ve dekoratif birkaç figür ile bebek odası süslemesini yapabilirsiniz.
Bebeğiniz için alacağınız bebek odası takımı, kullanım amacına göre çeşitli modellerde karşınıza çıkabilir. Bebek karyolası, şifonyer, bez değişim alanı gibi parçalardan oluşan takımların yanı sıra, hazırlayacağı odayı ilerleyen yıllarda da kullanmak isteyen ebeveynler için büyüyen yatak modelleri de oldukça kullanışlıdır.
Bebek Odası İhtiyaç Listesi!
Bebeğinizin odasını hazırlarken pek çok şeye ihtiyacınız olabilir. Bunun için bir ihtiyaç listesi hazırlayıp adım adım ilerleyerek işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Biz sizin için bir ihtiyaç listesi düzenledik, bakın listede neler var:
- Sabırsızlıkla gelmesini beklediğiniz bebeğinizi doğduktan sonra yanınızdan hiç ayırmak istemeyebilirsiniz. Bir anınızı bile ayrı düşünemeyebilirsiniz. Eğer bu şekilde hissediyorsanız bebeğiniz için anne yanı bir beşik kullanarak her daim gözünüzün önünde olmasını sağlayabilirsiniz. Bu tip yataklar ile ilk evredeki emzirme sıklığı sürecini daha kolay geçirebilirsiniz.
- Bebeğiniz için doğumdan itibaren ayrı bir bebek odası tasarlıyorsanız tamamen sağlıklı boyalar ve içerikler kullanılarak üretilmiş bir bebek odası takımı alarak işe başlayabilirsiniz.
- Aklınızın ayrı odada uyuyan bebeğinizde kalmaması için bir alışveriş listenize bir bebek telsizi ekleyebilirsiniz. Bebek telsizi ile bebeğinizin size ihtiyaç duyduğu anlardan hemen haberdar olabilirsiniz.
- “Ben telsizle yeterince rahat olamam, bebeğimi görmek isterim.” diyorsanız, bebek kamerası sizin için daha uygun bir alternatif olabilir. Bebek kamerası ile bebeğiniz ağlamasa bile onun her anını yattığınız yerden takip edebilirsiniz.
- Bebeğinizin beslenme saatlerinde onu konforlu bir şekilde emzirebilmek için kendinize bir emzirme alanı oluşturmanız gerekebilir. Bunun için kolçaklı ve bel destekli rahat bir koltuk ya da bir sallanan sandalye kullanabilirsiniz.
- Bebeğiniz ilk etapta karanlıktan korkmasa da özellikle 2 yaş sonrası karanlık korkusu oluşabilir. Bu anlamda hem bebeğinizi rahatlatmak hem de sizin işinizi kolaylaştırmak adına ortamda loş bir etki yaratacak bir gece lambasını da alışveriş listesine ekleyebilirsiniz. Figürlü, dekoratif bir gece lambası seçerek odanın dekorasyonuna hoşluk katabilirsiniz.
- Bebeğinizin odası, eğer yeterli alan mevcut ise, zaman geçtikçe bir oyun odası haline gelebilir. Bu yüzden bir oyun matı alarak ona keyifli ve güvenilir oyun alanları sunabilirsiniz.
- Bebek bezi, ıslak mendil, losyon, temizleme pamuğu, yedek kıyafetler, gıda gibi bebeğinizin ihtiyacı olan tüm eşyaları toparlayacak bir bebek bakım çantası annelerin olmazsa olmazıdır. Bebeğinizin odasının bir köşesinde her daim hazır bekleyen bir bebek çantası bulundurmanız işinizi kolaylaştırabilir.
Bebeğiniz için gereken tüm ayrıntıları düşünüp ona kusursuz bir oda hazırlayarak bu keyifli dönemi geride bıraktıktan sonra şimdi onun melek yüzünü görmek için heyecanlı geri sayım sürecine başlayabilirsiniz.