Bebek 0-2 Yaş, Bebek Sağlığı, Bebek Yemekleri ve Beslenme, Genel

6 Aylık Bebek Ek Gıda Tarifleri

Minik yavrunuzun doğumunun ardından geçen 6 ay boyunca onu özenle beslediniz. Anne sütünün mucizevi gücüyle minicik doğan bebeğiniz her ay kilosunu düzenli alarak yumuk yumuk oldu. Belki de sütünüz yeterli gelmedi ama en iyi formül sütlerle beslenmesini itinayla sağladınız. Şimdi minik yavrunuz 6 ayını doldurdu ve yeni tatları denemeye hazır. Anne sütü ya da formül sütle yola devam ederken damağını farklı lezzetlerle, 6 ay ek gıda tarifleri ile şenlendirmenin de zamanı geldi. 

Yeni başlangıçlar ilk etapta karmaşık gelebilir, akıllarda sorular uçuşur. İşte biz de, bebeğinizle açacağınız bu yeni sayfada aklınıza takılacağını düşündüğümüz ne varsa hepsini ayrıntılı bir şekilde anlattık. Merak ediyorsanız, işte detaylar…

Ek Gıda Nedir? 

Bu yeni dönem ilk etapta size biraz karmaşık gelebilir. Şimdiye kadar kurduğunuz düzeni nasıl değiştirmeniz ve işe nereden başlamanız gerektiğini bilemiyor olabilirsiniz. Bebeğinizin küçük olması, dişlerinin olmaması ve yutma kabiliyeti ile ilgili endişeleriniz olabilir. Merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Pek çok anne benzer duyguları ve kaygıları yaşar. Nasıl ki emzirme dönemine başlarken aklınızdaki sorular bir bir dağıldıysa, ek gıda döneminde de iyi bir bilgilenmeyle tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Ek gıda, genellikle 6 aylık bebeklere anne sütü ya da formül süte ilave olarak verilen besinlerdir. İlk 6 ay sadece anne sütü bebeğiniz için gereken tüm besin öğelerini içerir. 6. ayın sonunda sütünüz yine oldukça kıymetlidir ve bebeğinizin ana öğününü oluşturur. Ancak sadece anne sütü artık bebeğinizin demir ve enerji gereksinimini karşılamaya yetmez. Bu nedenle 6. aydan sonra ek gıda almaya her bakımdan hazır olan bebeğinizin öğünlerini besleyici ve zengin 6 ay ek gıda tarifleri ile desteklemeniz gerekir.

6 Ay Ek Gıda Tarifleri Nelerdir? 

Ek gıdaya önce meyve suyu, çorba gibi gıdalarla daha sonra ise yoğurt, sebze-meyve püresi, muhallebi gibi 6 ay ek gıda tarifleri ile başlamanız önerilir. Elbette bu besinlerin içerisinde alerjiye neden olabilecek gıdaların yer almamasına dikkat etmeniz gerekir. 

Ek gıda dönemine başladıktan sonra bebeğinize hem besleyici hem de lezzetli gıdalar sunmanın yollarını arayabilirsiniz. Sizin için birkaç öneri hazırladık. Üstelik bu kolay tarifleri hazırlayıp mama saklama kabına koyarak öğününüzü dilediğiniz yere taşıyabilirsiniz. İşte sağlıklı ve pratik 6 ay ek gıda tariflerimiz:

  • Meyveli Yoğurtlu Püre: Meyveden gelen vitamin ve yoğurttan gelen kalsiyumu birleştirerek bebeğiniz için hem besleyici hem de lezzetli 6 ay ek gıda tarifleri oluşturabilirsiniz. Muz, ev yapımı günlük yoğurt ve dilediğiniz sayıda bebe bisküvisini karıştırıp ezerek dakikalar içerisinde sağlıklı bir öğün hazırlayabilirsiniz.
  • Havuç Püresi: Bebekler daha çok tatlı gıdalara meyilli olurlar. Bu bakımdan 6 ay ek gıda tariflerinde havuç, bal kabağı gibi tatlı gıdaları kullanabilirsiniz. Bir havucu haşlayıp çatalla ezerek püre haline getirebilir, içerisine bir çay kaşığı organik zeytinyağı ilave ederek lezzetli bir mama elde edebilirsiniz.
  • Meyveli, İrmikli Yoğurt: İrmik bebekler için hem besleyici hem de doyurucu bir gıdadır. 6 aylık bebek için ek gıda hazırlarken irmiği güvenle kullanabilirsiniz. Şimdi gelelim tarifimize… 1 çay bardağı su ile 2 tatlı kaşığı irmiği pişirin. Serinleyince içine günlük mayaladığınız ev yoğurdunu ve püre haline getirdiğiniz şeftaliyi ilave edin. İşte ek gıdanız hazır!
  • Sebze Püresi: 6 aylık bebek ek gıda tariflerinde sebzelere de yer vermeyi ihmal etmeyin. İşte sebzeli tarifimiz: Bezelye ve patatesi haşlayıp çatalla ezin. Ancak bezelyenin kabuğu kalabilir, blenderdan da geçirebilirsiniz. İçerisine tereyağı ya da zeytinyağı ilave ederek 6 ay ek gıda tariflerine bir yenisini daha ekleyebilir, bebeğinize afiyetle yedirebilirsiniz.
  • Meyveli Muhallebi: Muhallebi bebeğiniz için kullanabileceğiniz, alerjen yönünden masum aynı zamanda da doyurucu bir besindir. Şimdi gelin, hem minik yavrunuzun damağını şenlendirecek hem de sizi memnun edecek ek gıda tariflerine muhallebiyi ekleyerek tarifimize geçelim: Su ile kıvam alana kadar pişirdiğiniz pirinç ununu kâseye alıp serinlemesini sağlayın. Cam rende kullanarak elmayı püre haline getirin ve muhallebiye katın. Elmanın tatlı olması ve içerdiği doğal şeker, tatlandırmak için ilave malzeme kullanmanızı gerektirmez. Bu lezzetli ve doyurucu gıdayı güvenle minik yavrunuza sunabilirsiniz.

6 Aylık Bebeklerde Ek Gıdaya Başlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ek gıdaya başlarken ve bebeğiniz için 6 ay ek gıda tarifleri hazırlarken bazı hususları göz önünde bulundurmanız oldukça önemlidir. Şimdi gelin, kısaca bunlardan bahsedelim:

  • Bebeğinize başlangıç olarak cam rendede rendelediğiniz meyvelerin suyunu sunabilirsiniz. Bir diğer başlangıç alternatifiniz ise çorbadır. Daha sonra yoğurt, tahıl ve muhallebiye geçiş yapabilirsiniz.
  • Ek gıdayı sunmadan önce bebeğinizin aç olması, huzursuz ve uykulu olmaması önemlidir. 
  • Ek gıda miktarına dikkat edin. Anne sütü yine bebeğinizin ana öğününü oluşturur. Ek gıdayı fazla sunmanız bebeğiniz tok olduğu için anne sütünü almasını engelleyebilir.
  • Zamanla kahvaltı öğünlerini de 6 aylık bebek ek gıda tablosuna ekleyebilirsiniz. Yumurta sarısı, pekmez, anne sütü ya da formül süt, zeytinyağı, tuzsuz peynir ve bebe bisküvisini ezerek elde ettiğiniz mamayı sabahları bebeğinize yedirebilirsiniz.
  • Yeni bir gıdaya geçiş yaparken 3 gün kuralını uygulayın. 3 gün ara vererek yeni gıdaya başlayın ve alerji durumunu gözleyin. Özellikle ağız kenarlarında olmak üzere cildinde herhangi bir kızarıklık ya da döküntü oluşup oluşmadığına dikkat ederek bir sonraki gıdaya geçin. 3 günlük bekleme süresi, alerjik reaksiyon durumunda hangi gıdanın alerjiye neden olduğunu kolayca tespit etmenizi sağlar.
  • Zamanla bebeğinize pütürlü gıdalar vermeye çalışın. Püreler bu bakımdan idealdir. Pütürlü gıdalar bebeğinizin çiğneme ve yutma kabiliyetinin gelişmesine yardımcı olur.
  • Alerjik reaksiyona sebep olma riski nedeniyle 1 yaşından önce bebeğinize inek sütü, yumurta akı ve bal vermeyin.
  • Alerji yaratan bir gıda tespit ederseniz bir hafta ara verip daha sonra tekrar deneyin.
  • Ek gıda ile beraber bebeğinize su vermeyi ihmal etmeyin. İçme suyunu kaynatıp ılıtarak bebeğinize sunun.
  • Karışık şekilde hazırladığınız ek gıdaları bebeğinize sunmadan önce tarifte bulunan tüm besinleri tek tek deneyin. Alerji yaratmadığından emin olduktan sonra karışık şekilde sunabilirsiniz.
  • Bebeğiniz ona sunduğunuz besini beğenmeyebilir ya da yemek istemeyebilir. Bu durumda onu zorlamak ya da ısrarcı olmak yerine ara verip daha sonra tekrar denemeyi tercih edin.
  • Hazırladığınız gıdalarda tuz, şeker, baharat kullanmayın. Kivi, incir, çilek, domates gibi alerjik reaksiyon yaratabilecek gıdaları ilk etapta denemeyin. 

Minik yavrunuzu büyütürken ek gıda dönemi ile beraber sizin için yeni bir sayfa daha açılıyor. Sağlıklı bir beslenme tarzı oluşturmanın ilk adımlarını atacağınız bu dönemde bebeğinizin her daim mamasını yemeye hazır olmayacağını aklınızdan çıkarmayın. En lezzetli gıdalar için bile biraz uğraş vermeniz gerekebilir. Neyse ki anneliğin doğasında pes etmek yok! Öyleyse kolları sıvayın! Vakit, sağlıklı öğünler hazırlama ve aç olan minik yavrunuzu doyurma vaktidir!

 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir