Doğduğu andan itibaren yorulmak nedir bilmeden, uykularınızdan uyanıp sık sık beslediğiniz yavrunuz artık 6 aylık oldu. Bu zamana kadar emzirmeye nasıl başlayacağınız, sütünüzün yetip yetip yetmediği, ne kadar süre emzirmeniz gerektiği, hangi formül sütün bebeğiniz için en uygunu olduğu gibi pek çok soru kafanızı karıştırmış olabilir. Anne sütünü artıran yiyecekler dendiği için belki sevmediğiniz pek çok gıdayı burnunuzu kapatarak yiyip içtiniz ya da en sevdiğiniz yiyeceklerden bebeğinize gaz yapmasın diye vazgeçtiniz. Şimdi tüm bunları bir kenara koyup bebeğiniz ve sizin için yepyeni bir sayfa açmaya ne dersiniz? Tahmin ettiğiniz gibi, muhtemelen bebeğiniz artık yeni lezzetlerle tanışmaya hazır. Ek gıdaya başlangıç öncesi bebeğinizin ek besin almaya hazır olup olmadığı konusunda hekiminiz sizi bilgilendirecektir. Peki, siz bu sürece hazır mısınız? “İlk hangi gıdaları vermem gerekir?”, “Günlük ek besin alım oranı ne olmalıdır?”, “Bebeğim anne sütünden ne ölçüde faydalanmaya devam etmelidir?”, “Hangi gıdalardan kaçınmalıyım?” gibi sorular kafanızı karıştırabilir. Şimdi, sorularınızın cevabı ve detayları için yazımıza buyurun.
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?
6 ay ek gıda başlangıcı için en uygun zaman olarak görülür; çünkü bebeğinizin sindirim sistemi bu süreden önce ek besinleri hazmetmek için hazır olmaz. Bebeklerde ek gıdaya geçiş oldukça hassas ve emin adımlarla ilerlenmesi gereken bir süreçtir; çünkü şimdiye kadar bebeğinizin sindirim sistemi sadece anne sütünüzle ya da formül süt ile tanıştı. Bundan sonra ise bebeğinizin sindirim sistemi için masum olan gıdalarla işe başlayabilirsiniz.
Ek gıdaya başlamadan önce hangi gıdaların bebeğiniz için kesinlikle uygun olmadığını bir kenara not etmenizde fayda var. Uzmanlar alerjik reaksiyonlar ve sindirim sisteminin tolere edememesi gibi sebeplerle yumurta akı, bal ve inek sütünü bebeğiniz bir yaşına gelene kadar ek gıda listenize eklememenizi öneriyor. Bunların dışında çilek, kivi, domates, balık ürünleri, yer fıstığı gibi gıdalar da alerjik reaksiyonlar yaratabilecek gıdalar arasında yer alıyor. Tuz, şeker, baharatlar, çikolata, kafein içerikli gıdalar, patlıcan (nikotin içermesi sebebiyle), hazır işlenmiş gıdalar, turşu, sucuk sosis, salam gibi şarküteri ürünleri de bebeğinize sunmamanız gereken gıdalar arasında.
“Peki, hangi gıdalarla bu sürece başlamalıyım?” diye sorabilirsiniz. Hemen cevaplayalım: Ek gıda başlangıcı için yoğurt; elma, armut, muz, havuç, kabak, patates gibi gıdalardan elde edeceğiniz püreler bebeğinizin sindirim sistemine dost yiyeceklerdir. Bunun dışında ek besinlere başladığınızda artık bebeğinizin suya gereksinim duyacağını unutmayın, gün içerisinde su vermeyi ihmal etmeyin. Emziriyor olmanız, ek besinler alıyor olması sebebiyle onun su ihtiyacını artık karşılamayacaktır. Ayrıca bir yaşına kadar içme suyunu direkt vermek yerine, önceden kaynatıp ılıtarak vermeniz önerilir.
Ek gıda vereceğiniz öğün öncesi bebeğinizin anne sütü almamış olması önemlidir. Karnının tok olması direkt ret yaşamanıza neden olabilir. Ayrıca bebeğiniz uyandıktan yarım saat sonra ek besin denemesi yapmanız mantıklıdır; çünkü uyku sebebiyle oluşacak huzursuzluklar da gıdayı reddetmesine sebep olabilir. Gıdaları çatalla ezmeniz ve pütürlü kıvamda bırakmanız, ilerleyen dönemde yeme alışkanlıkları açısından faydalı olur.
Bebek ek gıda sürecinin başlangıcında gıdaları tek tek vermeniz herhangi bir alerji durumuna karşı daha güvenilir olacaktır. Bu noktada “3 gün kuralı”nı uygulayabilirsiniz. Yani yeni verdiğiniz gıdalar arasında 3 gün olmalıdır. Aksi halde, oluşacak bir alerji durumunda bebeğinizin hangi gıdaya reaksiyon gösterdiğini tahmin etmeniz zorlaşabilir.
6 aylık bebek ek gıdaya başlarken gıdaları reddedebilir, tükürebilir. Israrcı olmayın, ısrarcı etmeniz “kaşık reddi” denilen duruma neden olabilir. Sabırlı olun ve birkaç gün bekleyin, sonra tekrar teklif edin. Unutmadan hatırlatalım, bebeğiniz için kullanacağınız kaşık, bardak gibi beslenme ürünlerinin hijyeni ve güvenilir oluşu önemli bir konu. Sağlıklı ve güvenilir ürünler seçmeye ve bu gereçlerin hijyenini optimum düzeyde sağlamaya özen gösterin.
6. Ayda Ek Gıda ve Anne Sütü Dengesi Nasıl Olmalı?
Ek besinlere başlamanız anne sütü gereksiniminin ortadan kalkacağı anlamına gelmez. Sütünüz bebeğiniz için yine altın değerinde ve beslenmesinin temel bileşeni. Bu arada eğer çalışmaya başladıysanız anne sütü sağma makinesi ya da pompası, anne sütü saklama poşeti gibi emzirme ürünlerine gereksinim duyabilirsiniz. Böylelikle ek besinlere başlayan bebeğiniz temel gıdası olan sütünüzden de mahrum kalmamış olur.
Ek besine başlarken miktar konusunda acele etmemenizde fayda var. Başlangıçta tattırarak başlayabilir, her geçen gün ise miktarı artırarak devam edebilirsiniz. 6. aydan bir yaşına kadar öğün sayılarında artış yapabilirsiniz. 6-8 aylık dönemde 2 ya da 3 öğün, 9-11 aylık dönemde 3 ya da 4 öğün olarak ek besin verebilir, bir yaşından sonra ise ana öğünlere ek 1 ya da iki ara öğün ilavesi yapabilirsiniz. Sütünüz ek besine başlangıçta bebeğinizin besin ihtiyacının %70’ini karşılar. Bu yüzden beslenmenize dikkat etmeye devam etmeli, bebeğinizi emzirmeye devam etmelisiniz. Sütünüzde azalma varsa ya da bebeğinizi formül süt ile besliyorsanız nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda hekiminize danışmayı ihmal etmeyin.
Bebeğiniz ve sizin için yine yeni bir dönem, yine yeni bir heyecan… “Alerji yapar mı?”, “Boğazına kaçar mı?”, “Tadını beğenir mi?” gibi tedirginlikler şimdi bir kenara… Kendinizden güvenin, bebeğiniz için her zaman en iyisini düşünen bir anne olarak bu süreci de keyifle, sağlıkla ve güzelliklerle geçireceğinize emin olun, öyle olacak…