Çocuğunuz doğduğu andan itibaren onun tüm gelişim süreçlerini izlemek müthiş bir keyiftir. Bebeklikten çocukluğa geçiş döneminde yaşadığı davranış değişikleri son derece normaldir. Bir anne olarak bu süreçlerde onun yanında olmak ve desteğinizi hissetmesini sağlamak son derece önemlidir. Bu nedenle çocuğunuzun hem fiziksel hem de bilişsel olarak değişim yaşadığı 3 yaşında onu anlamak, onunla empati kurabilmek için 3 yaş sendromunu iyi bilmeniz gerekir. Gelin şimdi 3 yaş sendromu nedir, belirtileri ve doğru tutum örnekleri nelerdir öğrenelim.
3 Yaş Sendromu Nedir?
3 yaş sendromu, 2 yaş sendromuna benzer bir şekilde çocuğunuzun gelişmesi ile birlikte davranışlarında ortaya çıkan bazı farklılıkları ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu dönemde çocuğunuzun kendine olan güveni artar. Bazı faaliyetleri tek başına yapmaya başlayan çocuğunuz bağımsız hareket etmek ister ve daha çok sosyalleşir.
3 yaş sendromu genel olarak bebeklik çağından çocukluk çağına geçiş olarak düşünülebilir. Çocuğunuz kendini bulmaya ve tanımaya başlar. Bu sırada isteklerini yaptırma konusunda diretebilir. Sosyalleşme isteği artar ve dilediği herkesle iletişim kurmaya başlar. Çocuğunuzun bu dönemde istemediklerini ya da kendi başına yapmak istediği şeyleri ifade edebilir.
Bu dönemde çocuğunuz isyankar ve zor ikna olan bir tutum sergileyebilir. Bu nedenle onu bir şey yapmaya ya da yemek yemeye ikna etmek zor olabilir. Bebeklikten çocukluğa geçişteki en kritik dönemlerden biri olan 3 yaş sendromu sırasında sizin de davranışlarınıza dikkat ederek çocuğunuzun bu dönemi atlatması için yardımcı olmanız gerekir. 3 yas sendromu nedir sorusunu kısaca yanıtladık, o halde daha detaylı bilgi edinmek için bu sendromun belirtilerine göz atalım.
3 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Çocuğunuzun 2 yaşını doldurduktan sonra bazı davranış değişiklikleri gösterdiğini hissediyor ve bunun 3 yaş sendromu ile bağlantılı olup olmadığını merak ediyorsanız aşağıda sıraladığımız 3 yaş sendromu belirtileri size yardımcı olabilir:
- Bir şeyleri tek başına yapmaya çalışabilir. Örneğin, tüm kıyafetlerini kendisi giymek isteyebilir.
- Yemek seçmeye başlar. Eskiden sevdiği yemekleri sevmediğini söyler. Sürekli aynı yemekleri yemek isteyebilir.
- Bağımsız olduğunu ispat etmek için yaşıtları ile kavga edebilir.
- Büyüklerine karşı umursamaz bir tutum sergileyebilir.
- Sürekli soru sorma eğiliminde olabilir. Her şeyin sebebini öğrenmek isteyebilir. Fazla soru sorabilir. Devamlı sorgulama halinde olabilir.
- İstediği bir şey yapılmadığı zaman ya da bir eyleminde herhangi bir engel ile karşılaştığında kısa sürede öfkelenebilir. Duygularını yönetemeyip öfke krizi geçirebilir.
- Yaşıtları ile çatışma durumu çok yaygındır. Oyuncaklarını paylaşmakta istekli olmayabilir. Yaşıtlarına itme ya da vurma gibi davranışlar gösterebilir.
- Bu dönemde çeşitli uyku problemleri göstermesi de olağandır. Uyku konusunda diretebilir ya da gece uykusundan uyanarak tekrar uyumak istemeyebilir.
- Bir anda bağırıp kendini yere atabilir. 3 yaş sendromu ağlama krizi ile bilinir. Çocuğunuz ağlama krizleri geçirerek size istediklerini yaptırmaya çalışabilir.
- Çocuğunuz öfke nöbeti geçirdiği zaman yapacağınız ilk şey, öfke nöbetine neden olan durumu belirlemektir. Bu şekilde tekrar eden öfke nöbetlerini önlemiş olursunuz.
Ebeveynlerin Nasıl Tepki Vermesi Gerekir?
Çocuğunuz öfke nöbeti geçirirken onun sakinleşmesini sağlamak için istediğini yapmaktan kaçınmalısınız. Öfke nöbeti sırasında çocuğunuzun istediği şeyi yaparak onu sakinleştirmeye çalışırsanız istediklerini elde etmek için devamlı bu yolu seçebilir. Öfke nöbeti sırasında yapmanız gereken şey sakin kalmak ve ılımlı, kararlı bir ses tonu ile onunla konuşmaktır. Bir süre sonra çocuğunuz öfke nöbeti ile bir şey elde edemediğini fark edecektir. Ayrıca çocukların gördüklerini yansıttığını hiçbir zaman unutmamalısınız. Bu nedenle ebeveyn olarak gün içinde yaşadığınız stresi ve öfkenizi çocuğunuza yansıtmamalısınız.
Öz güvenini zedelemeden doğru şekilde yönlendirmek için ona seçenekler sunabilirsiniz. Örneğin, ona iki tişört gösterip hangisini tercih ettiğini sorabilir, onun iki farklı seçenekten birini seçmesini sağlayabilirsiniz. Böylece hem çocuğunuzun kendi kararını almasını hem de sizin belirlediğiniz iki seçenekten birinin gerçekleşmesini sağlamış olursunuz. Bu dönemde yapabileceklerinizi kısaca şöyle sıralayabiliriz:
- Çocuğunuzu enerjisini atabileceği çeşitli eğlenceli aktivitelere yönlendirebilirsiniz.
- 3 yaş sendromu anneye bağlılık gösterilen ve bu bağlılığın arttığı bir dönemdir. Çocuğunuza sarılarak ona sevginizi göstermeyi ihmal etmeyin.
- Çocuğunuzun olumlu tutum ve davranışlarını takdir ederek sevginizi göstermelisiniz. Olumsuz davranışlarına karşı da aşırıya kaçmadan ancak kararlı ve net bir şekilde tepki gösterebilirsiniz.
- Kendi davranışlarınızda tutarlı olarak çocuğunuzun sizi örnek almasını sağlayabilirsiniz.
3 Yaş Sendromu Ne Kadar Sürer?
3 yaş sendromu ne zaman biter? sorusunun cevabı net olmamakla beraber çocuğunuz 4 yaşına gelene kadar sürebilir, diyebiliriz. Sendromun ne kadar süreceği sizin çocuğunuz ile olan ilişkinizle de bağlantılıdır. 3 yaş sendromu ile başa çıkmada çocuğunuza destek olup sendromun kısa sürmesini sağlayabilirsiniz. Bu süreçte bir uzmandan yardım alabilir ya da çeşitli davranış tablolarından faydalanarak bu dönemin rahat şekilde geçmesini sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuzun bu dönemde bebek sağlığı ile ilgili bir sorunun olmaması da oldukça önemlidir. Örneğin, çocuğunuzun burnu tıkalı ise bu durum onu rahatsız ederek öfke nöbeti geçirmesine neden olabilir. Bu durumda nazal burun aspiratörleri kullanarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Herhangi bir fiziksel rahatsızlık hissetmeden enerjisini atması için çeşitli bebek ve çocuk sağlığı ürünlerinden faydalanabilirsiniz. Bu sayede bu sendromu kısa bir sürede atlatmasına yardımcı olabilirsiniz.