2 Yaş, Bebek Gelişimi, Genel

2 Yaş Sendromu Nedir ve Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir?

2 Yaş Sendromu Nedir ve Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir?

Heyecanla ve hevesle büyüttüğünüz, özenle besleyip oyunlar oynadığınız miniğiniz 2 yaşına geldi. Şimdiye dek her şeye uyum sağlayan, uyumasında, yemeğinde sorun yaşamadığınız bebeğiniz artık her şeye direnmeye, ne deseniz karşı çıkmaya mı başladı? O halde hazırlıklı olun, 2 yaş sendromu başlıyor! Bu kavramı daha önce duyan birçok anne baba tedirgin olmaya ve 2 yaş sendromu nedir diyerek konuya dair araştırma yapmaya başlar. Sizin de 2 yaşına gelip tavırlarında değişiklik gözlemlediğiniz bir bebeğiniz varsa buyurun yazımıza…

2 Yaş Sendromu Nedir? 

Bebeğiniz yürümeye başlayıp vücut kabiliyetleri ve benliği geliştikçe yavaş yavaş size bağımlı olmak yerine her işini kendi başına halletmeye, kendi kararlarını almaya ve bunları size kabul ettirmeye çabalar. Ortalama 1.5 yaşlarında başlayıp 3 yaşına kadar devam edebilen bu dönem “2 yaş sendromu” olarak adlandırılır. Çocuklarını büyütürken anne babaların en çok zorlandığı dönemlerden biri olsa da çocukların gelişimi için oldukça normal bir süreçtir.

2 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir? 

2 yaş sendromu belirtileri her çocukta farklı şiddette olabilir. Dürtüsel ve bencil davranışlar, sık sık ağlama, 2 yaş sendromu gece ağlama krizleri en çok görülen belirtiler arasındadır. Genel itibariyle öfke krizleri, her şeyi reddetme eğilimi, olumsuz içerikli cümleler aslında bebeğinizin kendini kanıtlama çabasının bir sonucudur. Şimdi gelin bu zorlu dönemin belirtilerini sıralayalım:

  • Ağlamak ve çığlık atmak
  • Uzun süren öfke nöbetleri
  • Sık değişen duygu durumları
  • “Hayır”, “İstemiyorum”, “Olmaz” gibi negatif içerikli ifadeler
  • Uyku, yemek gibi rutinlere direnme
  • Eşyaları fırlatma
  • Kendisine ve çevresindekilere vurma, şiddet uygulama
  • İnat etme, direnme, itiraz etme

2 Yaş Sendromu Ne Zaman Başlar? 

Her çocuk özeldir ve gelişimi kendine özgüdür. Bu yüzden 2 yaş sendromu ne zaman başlar sorusunun cevabı da değişkenlik gösterir. Ama genel itibariyle sendroma dair belirtilerin en çok görüldüğü ve başladığı yaş, 2 yaştır. Bununla beraber sendroma dair tipik özelliklerin 1.5 yaşına kadar indiği durumlar da vardır. Çoğunlukla 2 yaşında tüm özellikleriyle birlikte görüldüğü için 2 yaş sendromu denilir. 

2 Yaş Sendromu Ne Kadar Sürer? 

Bu zorlu süreci yaşamaya başlayan anne babaların en çok sorduğu sorulardan biri “2 yaş sendromu ne zaman biter? sorusudur. Bu sorunun cevabı da çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. Minik yavrunuz sizden ve çevreden gelen kurallara uymak, söylenilenleri daha iyi anlamak, kendisini ve duygularını daha iyi ifade edebilmek için gereken dilsel ve motor becerilerini kazandığı zaman sendromdan doğan duygu durumları ve davranışlar da sona erer. Bu da genellikle çocukların 4 yaşına denk gelir.

2 Yaş Sendromu Yaşayan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Şimdiye kadar uysal olan yavrunuz bu dönem itibariyle hırçın, inatçı ve öfke dolu tavırlar sergileyebilir. Bu durumun sebebi aslında bebeğinizin duygusal yönden tam gelişmemiş olması ve sınırlı kelime dağarcığı ve konuşma kabiliyeti ile yaşadıklarını ve hissettiklerini size istediği gibi ifade edememesidir. Bu yüzden bebeğiniz öfkelenebilir, ağlayabilir, eşyaları fırlatabilir hatta size ve kendine şiddet bile uygulayabilir. 2 yaş sendromu ağlama krizi ise belki de en sık göreceğiniz durumlardan olacaktır. Kulağınıza garip gelebilir ama bebeğinizde gördüğünüz tüm bu olağan dışı eylemler aslında oldukça normal. Minik kuzunuzda gözlemlediğiniz tüm bu davranışlar aslında kendi gelişimini tamamlayabilmesi için oldukça olağan bir süreç. Bu zorlu dönemde anne baba olarak öncelikle ne yapmanız gerektiğini tahmin ediyor olmalısınız. Çocuk yetiştirmenin altın kuralını uygulamak: Sabretmek! Ebeveyn olarak yapmanız gereken en önemli şey, çocuğunuzun yaşadığı bu dönüşümün geçici bir süreç olduğunu bilmek ve mümkün olduğunca sabırlı davranmak. Bunun dışında elbette yapabileceğiniz çok şey var. Şimdi gelin bu dönemi en iyi şekilde nasıl atlatabilirsiniz, önerilerimizi sıralayalım:

  • Çocuğunuzun yapmasını istemediğiniz davranışı karşısında ona kızmayın, bağırmayın. Cezalandırıp kısıtlamayın. 
  • Çocuğunuz yaşı ve gelişimi itibariyle yaşadığı duyguları ifade edemez. Öfkesini kontrol edebilme yetisine de sahip değildir. Bu yüzden hissettikleri konusunda konuşmaya çalışabilir, onu anladığınızı görmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için ortak aktiviteler yapabilir, ılımlı davranışlar sergileyebilirsiniz.
  • Kaliteli zaman geçirmek her zaman çocuğunuza iyi gelecektir. Sevdiği oyuncaklarla oyun oynayabilirsiniz. 
  • Soruduğu soruları cevapsız bırakmayın. Çevresini keşfetmesine ve dokunmasına engel olmayın. 
  • Çocuğunuzun inatlaştığı, ağlama ve öfke krizine girdiği zorlu anlarda dikkatini dağıtacak aktiviteler bulmaya çalışın. Çocukların dikkatini dağıtmak aslında çok kolaydır. Ona bir soru sorarak ya da bir nesneyi işaret ederek bile bunu başarabilirsiniz.
  • Uyku ve yemek konusunda çocuğunuzun direndiği anlarda durumu oyuna çevirerek inadını kırabilirsiniz. Uykudan önce ona kitap okuyabilir, giyeceği pijamayı kendisinin seçmesi konusunda onu yönlendirebilirsiniz. Yemek yerken direndiğinde kukla kullanabilir, keyif aldığı oyunlardan yararlanarak dikkatini dağıtabilirsiniz.
  • Ona bir yetişkin gibi uzun uzadıya açıklamalar yapmaya çalışmayın. Yaptıklarının doğru olmadığını anlatmaya çalışmanız boşuna bir çaba olacaktır.
  • Tutarlı davranın. Yapmasını istemediğiniz davranışları konusunda aynı tavrı sergileyin ve net bir dille konuşun.
  • Kriz ve tutturma anlarında istediğini hemen yapmak bu davranışını pekiştirebilir. Bu yüzden yapabileceği işler konusunda onu teşvik edin, ona küçük sorumluluklar verin. Kendi başına bir şeyleri başarması özgüvenini destekler.

2 yaş sendromu bebeğiniz ve sizin için kolay bir süreç olmasa da sevginiz, ilginiz ve şefkatiniz tüm zorlukları aşma gücüne sahip. Aranızdaki güçlü bağdan ve sevgiden doğan iletişiminizi eksik etmediğiniz sürece çocuğunuzu büyütürken yaşadığınız her zorlu eşikte olduğu gibi bunun da üstesinden geleceğinize inanın.

 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir