1 Yaş, Bebek Yemekleri ve Beslenme, Genel

1 Yaşındaki Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Doğduğunda kucağınıza almaya çekindiğiniz, dokunmaya kıyamadığınız minik bebeğiniz artık büyüdü ve 1 yaşında! Telaşlı emzirme süreci, tempolu ek gıda dönemi, bebeğinizin ilk minik adımları derken bu bir yılın sizin için su gibi geçtiğine eminiz. Daha düne kadar uzak bir zaman gibi görünen yaş gününü 1 yaş doğum günü konsept önerilerini inceleyerek organize edip kutladınız bile! 

İlk 6 ay anne sütü ya da formül süt ile beslediğiniz bebeğinizin değişen ihtiyaçları sonucu 6. ayını doldurduktan sonra ek gıdaya başladınız. Şimdi biraz daha büyüdü ve beslenme gereksinimleri yine değişiyor. Eskiye nazaran çok daha hareketli olan ve gıda alternatifleri çeşitlenen bebeğiniz için daha farklı öğünler hazırlamanız gerekiyor. 1 yaşındaki bebek beslenmesi nasıl olur, nasıl öğünler hazırlanır merak ediyorsanız, yazımız tam size göre!

1 Yaşındaki Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı? 

6. ayını dolduran bebeğiniz için sütünüz ya da formül süt, ana öğündü. Zaman içerisinde ek gıda miktarını artırdınız. 6-9 aylık süreçte maksimum 2 ek gıda planlayarak beslenme programınızı oluşturdunuz. 9-12 aylık dönemde anne sütünü yine ana öğün sayıp ek gıda öğünlerine bir yenisini daha ekleyerek yola devam ettiniz. 1 yaşındaki bebek beslenmesinde ise ek gıdayı biraz daha artırmanız gerekir. Bu dönemde bebeğiniz için üç ana öğün ve iki ara öğün planlayabilirsiniz. 

Bu zamana dek alerjen etkisi nedeniyle bebeğinize veremediğiniz yumurta akı, bal ve inek sütünü uzman hekiminize danışarak 1 yaşındaki bebek beslenmesine dâhil edebilirsiniz. Bunların haricinde tuz, baharat, şeker ve hazır ve işlenmiş gıdalar yine kaçınmanız gerekenler listesinde yer alıyor.

1 yaşındaki bebek beslenmesine hemen hemen her besini ekleyebilirsiniz. Çünkü bu dönemde minik yavrunuzun beslenme biçimi yavaş yavaş oluşmaya başlar. Besinleri mama ya da bulamaç şeklinde vermekten vazgeçmeye başlamanız bebeğinizde beslenme alışkanlığı oluşması bakımından önemlidir. Lokma şeklinde, pütürlü ve yutabileceği oranda parçacıklı olarak sunabilirsiniz.

1 yaş bebek yemek tariflerine mevsim sebzelerini ekleyerek öğünleri besleyici hale getirebilirsiniz. 1 yaş bebek yemekleri ve çorbalarında yeşil yapraklı mevsim sebzelerine de yer verebilirsiniz. Et, tam yumurta ve kuru baklagiller gibi protein kaynaklarını öğünlerinizde kullanabilirsiniz. Vitamin kaynağı mevsim meyvelerine, kalsiyum deposu süt ve süt ürünlerine her öğünde belirli porsiyonlar dâhilinde yer verebilirsiniz.

1 Yaş Bebeklere Kahvaltı Önerileri! 

Kahvaltı, tüm yaş grupları için aksatılmaması gereken bir öğündür. Güne zinde ve enerjik başlaması, büyüme ve gelişmeyi destekleyen besin gruplarından faydalanması için bebeğinize sağlıklı ve zengin kahvaltılar hazırlayabilirsiniz. 

1 yaş bebeklere kahvaltı öğününde her gün benzer gıdaları sunmak ilgi çekici olmayabilir. Üstelik farklı kahvaltı önerileriyle öğünü zenginleştirmek, daha besleyici bir sofra kurmanızı da sağlar. 1 yaşındaki bebek beslenmesine ne tür kahvaltı seçenekleri ekleyebilirim diye düşünüyorsanız, işte size birkaç öneri:

  • Peynirli Omlet: Yumurta bebeğiniz için oldukça önemli bir gıda. Bu yarayışlı besini haftada 2-3 kez sunabilirsiniz. Zeytinyağı ya da tereyağıyla yapacağınız peynirli omlet ile bebeğinize kalsiyum ve proteini bir öğünde sunmuş olursunuz. Yanına ıhlamur çayı yapabilirsiniz.
  • Klasik Kahvaltı: Bebeğinize kahvaltılık ürünleri ayrı ayrı sunarak ona klasik bir öğün hazırlayabilirsiniz. Tuzu alınmış zeytin ve beyaz peynir, haşlanmış tam yumurta, doğal pekmez ya da bal, ılık süt ve ekmek ile bebeğinize besleyici bir öğün sunabilirsiniz. Mevsimi ise, salatalık da ekleyebilirsiniz. 
  • Elmalı Pankek: Minik kuzunuza kahvaltıda meyveli pankek hazırlayarak onu şaşırtabilirsiniz. Bir tam yumurtaya cam rendede rendelenmiş yarım elmayı katın. Bir yemek kaşığı günlük mayalanmış ev yoğurdunu ilave edin. Yine bir yemek kaşığı tam buğday ununu ve biraz da zeytinyağını ilave edip çırpın. Yağlayıp ısıttığınız tavaya hazırladığınız harcı dilediğiniz miktarda koyup arkalı önlü pişirin.
  • Bebe Bisküvili Bulamaç: Bebeğiniz gıdaları seçiyor ve bazılarını reddediyor olabilir. 1 yaşındaki bebek beslenmesinde ona doyurucu ve besleyici bir öğün hazırlayabilmek için tercih etmediği gıdaları gizlemeniz gerekebilir. Durum buysa, bu tarifimiz tam size göre! Bebeğinizin yiyebileceği sayıda bebek bisküvisi, tuzsuz beyaz peynir, haşlanmış bir tam yumurta, organik zeytinyağı, organik pekmez, ılık inek sütü ya da devam sütünü ezip karıştırın ve bulamaç haline getirin. Bu tarifle bebeğinize tek kâsede besleyici bir kahvaltı öğünü sunabilirsiniz. Üstelik bebeklerin damakları tatlıya meyilli olduğu için reddetme olasılıkları da düşüktür.

1 Yaşındaki Bebeklere Beslenme Tablosu!

1 yaşından sonra bebeğinizin ara ve ana öğünlerini artırabilirsiniz. Beslenme programını 3 ana, 2 ara öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra sütünüz bebeğiniz için hala çok kıymetli. Bu yüzden emzirmeye devam edin. Formül süt kullanıyorsanız bebeğinizin ayına uygun ürünleri ve çocuk devam sütlerini kullanmaya devam edebilirsiniz. 1 yaşındaki bebek beslenmesi için belirli bir düzen oluşturmak adına 1 yaşındaki bebeklere beslenme tablosundan yararlanarak bir beslenme planı hazırlayabilirsiniz. 

  • Kahvaltı Öğünü: Bebeğinizin güne enerjik başlaması için ona besleyici, sağlıklı ve doyurucu kahvaltılar hazırlayabilirsiniz. 
  • Meyve Öğünü: Meyve genellikle bebeklerin reddetmediği ve severek tükettiği besinlerdendir. Mevsime uygun meyveleri seçerek ona bir meyve salatası hazırlayabilirsiniz. Mama kabı, silikon kaşık, çatal gibi bebek beslenme ürünleri kullanarak bebeğinize öğününü dış ortamda da sunabilirsiniz.
  • Öğle Yemeği: Öğlen yemeği için besleyici bir çorba yapabilirsiniz. 1 yaş bebeklere çorba seçenekleri arasında yer alan tarhana, sebze, yayla çorbası gibi birbirinden lezzetli ve sağlıklı alternatifleri bebeğinize sunabilirsiniz. Mevsim sebzeleri ile ona özel hazırlanmış ev yemekleri de öğle öğünleri için seçenek olabilir.
  • Süt/Yoğurt Öğünü: Bu ara öğünde bebeğinizi emzirebilir, formül süt kullanıyorsanız çocuk devam sütü sunabilirsiniz. Günlük olarak mayaladığınız ev yoğurdu da bu öğün için alternatifiniz olabilir.
  • Akşam Öğünü: Öğlen yemeğinde olduğu gibi bebeğinize özel hazırladığınız çorba ya da ev yemekleri ile onu besleyebilirsiniz. 
  • Gece Öğünü: Bebeğinizin açlık sebebiyle uykusunun bölünmemesi için hafif tok yatmasına özen gösterin. Bunun için gece emzirebilirsiniz. Çocuk devam sütü ile besleyebilirsiniz. Gece öğününe özel kaşık maması yedirebilirsiniz.

Hızla büyüyen bebeğiniz için her geçen ay yeni bir gereksinim doğurur. Çünkü gün geçtikçe bebeğinizin ihtiyaçları da büyüme hızına paralel şekilde değişir. Bunu karşılamanın en iyi yolu onu elinizden geldiğince sağlıklı, doğal ve besleyici gıdalarla beslemekten geçer. Sütünüz ise bebeğinizin gelişimine ve ihtiyaçlarına uygun şekilde evrilen ve günün her saati hazır olan mucizevi bir öğündür. O halde emzirmeyi bırakmadan sağlıklı öğünlerle ek gıda dönemine devam!

 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir