1 Yaş, Bebek 0-2 Yaş, Bebek Gelişimi, Genel

1 Yaş Bebeklerde Uyku Düzeni

Minik yavrunuz doğduğu günden itibaren büyüyüp gelişerek 1 yaşına geldi. Bu zamana dek uykusu, emzirme sıklığı, yeme düzeni gibi birçok açıdan pek çok değişim yaşadınız. Bebekler için yepyeni bir dönem olan 1 yaşta uyku düzeninde de değişimler olur. Sık sık uyanan, yenidoğan uyku düzeninde uyku ve uyanıklık periyotları oldukça kısa olan bebeğinizin 1 yaş uyku düzeni elbette aynı değildir. Peki, “1 yaş bebeğin uyku düzenini nasıl planlarım?” ya da 1 yaş uyku saatleri nasıldır?” diye soruyorsanız detaylar için yazımıza buyurun.

1 Yaşında Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalı? 

Tempolu bir yılı geride bıraktınız ve minik yavrunuz artık bir yaşında. Büyüyen, beceri ve farkındalıkları artan, hareketlenen bebeğinizin uyku periyotlarında da düzenleme yapmanızın zamanı geldi. Etrafta keşfedilecek onlarca şey varken artık minik yavrunuz önceki aylara kıyasla daha fazla uyanık kalmak isteyecek. 1 yaş bebeklerin uyku düzeninde gündüz uykusu iki periyottan oluşur. 12-18 aylık dönemde bebeğiniz gece uykusunda 10-12 saate, gündüz uykusunda ise ortalama 2-2.5 saat uykuya gereksinim duyar. 1.5 yaşından sonra gündüz uykularını bebeğinizin ihtiyacına göre artık bire düşürebilirsiniz.

1 Yaş Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir? 

1 yaş bebeklerde uyku problemi yaşamanız oldukça normaldir. Çünkü bu dönemde bebeğiniz motor becerileri konusunda önemli aşamalar kaydeder. Örneğin, yatağında ayağa kalktığını gözlemleyebilirsiniz. Dil becerileri de gelişen bebeğiniz, konuşma ve keşfetme isteğiyle uyumaya direnebilir. Aktif rüya görmeye başlayan bebeğinizin uykuları bölünebilir. Diş çıkarma dönemi uykularının kalitesini etkileyebilir, uyku düzenini bozabilir. Bebeğinizde gözlemlediğiniz tüm bu beceriler ve değişimler uyku konusunda sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Tam da bu noktada kendinizi “1 yaş uyku eğitimi nasıl verilir?” sorusuna yanıt ararken bulabilirsiniz. Bebeğinize uyku eğitimi vermeden önce -eğer şimdiye dek yapmadıysanız- 12 aylık bebek uyku düzenini sağlamak için bir rutin oluşturmanızı tavsiye ederiz. Rutinden kastımız, her gün uykudan önce istikrarlı bir şekilde belirlediğiniz adımları takip ederek bebeğinizi uykuya hazırlamak. Bunun için size bazı rutin önerileri sıralayabiliriz:

  • Banyo yaptırmak
  • Alt değişimi, diş fırçalama, pijama ya da 1 yaş uyku tulumu giyme, nemlendirici sürme gibi bebek bakımı uygulamaları yapmak
  • Bebek yağı ya da losyon ile masaj uygulamak
  • Masal okumak
  • Herkese iyi geceler dilemek ve bebek odasına geçmek
  • Şarkı ya da ninniler söylemek
  • Uyku arkadaşları ve dönenceler ile uyku vaktinin geldiğini hatırlatmak

Rutinleri planladıktan sonra her gün belirlediğiniz bu adımları aynı sırayla uygulamanız gerekir. Böylece minik yavrunuz uyku vaktinin geldiğini siz söylemeden anlayacaktır. Bundan sonraki adım ise size ve bebeğinizin yaşına en uygun uyku eğitimi metodunu belirlemek. Hangi metodu uygularsanız uygulayın temelde yapmanız gereken şey, bebeğinize güvende olduğunu hissettirmek, sevgi ve ilginizi sunmak, sabretmek ve istikrarlı davranmak. Emin olun, minik yavrunuz bu yeni sürece sizden daha çabuk adapte olacaktır.

1 Yaş Uyku Maması Nasıl Hazırlanmalı? 

1 yaş çocuğun uyku düzeni oluştururken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta bebeğinizin uykuya hazır olmasıdır. Bunun için öncelikle 1 yaş bebek uyku saatleri tablosu oluşturmanız faydalı olabilir. Bebeğinizin uyku ve uyanıklık sürelerini, güne başlama ve gece yatma saatlerini düzene sokmanız gerekir. Bunun yanı sıra bebeğinizin midesinin çok dolu olmaması gerekir. Uykudan önce haddinden fazla yemek yemesi rahatsızlık verip uykuya dalmasını engelleyebilir. Ancak aç olması da uykusuna mani olabilir. Açlık, hem uykuya dalmasını zorlaştırabilir hem de uykuya dalsa bile kısa bir süre içinde uyanmasına neden olabilir. Bebeğinizin kesintisiz ve konforlu bir uyku geçirebilmesi için uykudan önce uygun bir mama hazırlayıp uykuya rahat bir şekilde geçmesine yardımcı olabilirsiniz. Uyku maması 1 yaş için hazmı kolay olan ve gaz yapmayan malzemeleri tercih edin ve mamayı uyku saatinden ortalama 1-1.5 saat önce yedirmeye özen gösterin. Muz ve irmikle doyurucu ve besleyici bir mama hazırlayabilirsiniz. Bebe bisküvisi, elma ve yoğurt ile yapacağınız mama bir diğer alternatiftir. Pirinç unu ile bir muhallebi de hazırlayabilirsiniz. 

Uyku Düzeni Tablosu

1 yaş bebek uyku düzeni oluştururken en önemli noktalardan biri de 1 yaş uyku düzeni tablosudur. Öncelikle 12 aylık bebek uyku saatleri tablosunu gündüz ve gece uykusu olarak ikiye ayıralım. Bu dönemde bebeğinizin uyanıklık süresi ortalama 4-6 saattir. Uyku zamanlarını bu süreye ve bebeğinizden gelen uyku sinyallerine göre düzenleyebilirsiniz. Bazı bebekler bir uyku ile günü geçirebilirken bazı bebekler iki uykuya ihtiyaç duyabilirler. Uykuya düşkünlük, güne başlama saati, uyku kalitesi gibi faktörler bu noktada etkili olabilir. Bebeğinizi iki defa uyutmayı planlıyorsanız uyku süresini iyi hesaplamalısınız. 12 ay uyku düzeninde gündüz uykularını 1 ile 1.5 saatlik periyotlar şeklinde ikiye bölebilirsiniz. Ancak bu süreyi aşmamaya özen gösterin. Çünkü fazla ya da az uyuması gece uykusuna etki edebilir. 1 yaş bebek uyku tablosunun bir diğer aşaması gece uykularıdır. Gece uykuları büyüme hormonlarının salınımı, büyüme gelişme ve bebeğinizin vücudunun dinlenmesi için son derece önemlidir. 1 yaş uyku tablosuna göre minik yavrunuz bu dönemde ortalama 10-12 saatlik bir gece uykusu uyur. Bebeğinizin gece uykuları emzirme, biberonla beslenme, rüya görme, diş çıkarma dönemine ait sorunlar gibi çeşitli sebeplerle bölünebilir. Bu nedenle bebeğinizi uykuya döndürme konusunda uygun yöntemleri uygulamanız, onunla sakin bir tonla konuşmanız, ilgi ve sevginizle bebeğinizi sakinleştirmeniz son derece önemlidir.

Minik yavrunuzun bu yeni dönemi de pek çok değişime açık. Yapmanız gereken ise bebeğiniz bu değişimleri yaşarken ona sevginiz, sakin ve destekleyici tavrınızla yanında olduğunuzu hissettirmeniz. 

 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir